terrorismegevolgbestrijding

Coördinatoren ‘Witte Keten’ aan de slag met Terrorisme­gevolg­bestrijding

Crisiscoördinatoren waren begin december bijeen gekomen waarbij het thema Terrorismegevolgbestrijding stond. Vanwege de positieve reacties van vorig jaar had de GHOR ZHZ wederom deze bijeenkomst met als titel ‘Witte Keten Coördinatoren Middag’ georganiseerd.

Een bijeenkomst voor alle crisiscoördinatoren van de witte ketenpartners binnen regio Zuid-Holland Zuid: het Albert Schweitzer ziekenhuis, het Beatrixziekenhuis, de Dienst Gezondheid & Jeugd, de Ambulancedienst, het Crisisteam van de huisartsen en natuurlijk (een deel van) de GHOR-crisisorganisatie zelf.

terrorismegevolgbestrijdingDeze middag begon rustig: een introductie door Directeur Publieke Gezondheid Karel van Hengel en een speelse werkvorm om nader met elkaar kennis te maken. Vervolgens een korte uitleg over het draaiboek TGB voor de Witte Keten. Dit document is specifiek toegespitst op uitgangspunten en maatregelen bij terrorisme voor de geneeskundige kolom. Opgesteld in samenwerking met de witte ketenpartners van ZHZ.

Real scenario
Maar dan…BREAKING NEWS…doormiddel van een ‘ingelast journaal’ worden de deelnemers op de hoogte gebracht van een aanslag. Een aanslag die zojuist zou hebben plaatsgevonden tijdens de kerstmarkt in Dordrecht. Een bestelbusje is ingereden op de menigte, met veel gewonden en grote paniek tot gevolg.

Het was nu aan de deelnemers om in kleinere groepen te inventariseren wat dit incident voor hun (crisis)organisaties betekent en wat ze van de andere organisaties nodig hebben. De Algemeen Commandanten Geneeskundige Zorg van de GHOR mochten de discussies leiden. In een nieuwe update (later op de middag) kwam naar voren dat in het bestelbusje jerrycans lagen, met mogelijk de gevaarlijke pestbacterie. Deze twist leverde de nodige extra gesprekstof op voor de deelnemers. De resultaten van de groepen werden uiteindelijk gedeeld. Collega adviseur Opleiden, Trainen en Oefenen Sander Zwanenburg: ‘In de terugkoppeling kwam onder meer naar voren dat je een duidelijk beeld moet hebben om te komen tot goede knelpunten en besluiten. Om een goed beeld te krijgen, is communicatie essentieel. Hier ligt een mooie taak voor de ketenregisseur: de GHOR’.

Leerpunten vanuit Zaventem
Het programma werd afgesloten door Wim Hermans. Wim Hermans is psychosociale manager, van de cel ‘dringende psychosociale hulpverlening’ van de regio Brussel. Als psychosociaal manager was hij na de aanslag op het vliegveld van Zaventem in Brussel verantwoordelijk voor de coördinatie van de psychosociale hulpverlening. Middels een presentatie heeft hij hun aanpak gedeeld, evenals hun leerpunten. Jeroen Peeters: ‘Een interessante les die zij hebben geleerd, is om ook oog te hebben voor de hulpverleners die niet zijn ingezet. Velen van hen hebben zich tijdens deze inzet erg machteloos gevoeld, toen hun collega’s hun handen vol hadden. Daar sta je niet direct bij stil.’

Aangezien crisismanagement vooral ook netwerkmanagement is, was er zowel vooraf tijdens de lunch, als na afloop tijdens de borrel voldoende tijd om kennis te maken of juist weer even bij te praten.

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging