grote ongevallen op en langs het spoor

Grote ongevallen op en langs het spoor beoefend

Grote ongevallen op en langs het spoor met veel gewonden, komt vaak voor de laatste tijd: ook onze regio kan daar elke dag mee te maken krijgen. Dan is het belangrijk dat (geneeskundige) hulpverleningsdiensten elkaar goed begrijpen, weten te vinden, aanvullen en versterken.

Bij een dergelijk groot incident met veel gewonden verloopt de acute hulpverlening anders dan normaal. Overzicht krijgen heeft de hoogste prioriteit: hoeveel slachtoffers zijn er, hoe zijn zij eraan toe en welke inzet is nodig? Pas als de situatie enigszins duidelijk is, komt de zorg aan individuele hulpbehoevenden op gang.

Grootschalige Geneeskundige Bijstand

Zo kunnen we uiteindelijk het meeste doen voor de meeste mensen. Maar het gaat wel tegen het gevoel van hulpverleners in, zeker als je tussen kermende, bloedende en verwarde patiΓ«nten staat. Daarom moet de procedure Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) regelmatig geoefend worden.
Dat deden we dinsdag 23 april in Dordrecht met ruim 200 hulpverleners van alle partners uit de geneeskundige hulpverleningsketen met een inzet rond een treinongeluk. Een bus vol mensen was zogenaamd doormidden gereden door een trein. Slachtofferacteurs maakten het scenario griezelig realistisch.

De foto’s hieronder geeft een impressie van de leerzame avond.
π™‡π™šπ™© 𝙀π™₯: π™žπ™£π™™π™§π™žπ™£π™œπ™šπ™£π™™π™š π™—π™šπ™šπ™‘π™™π™šπ™£, 𝙒𝙖𝙖𝙧 π™π™šπ™© π™žπ™¨ π™£π™žπ™šπ™© π™šπ™˜π™π™©!

Wij als initiatiefnemer bedanken alle collega’s en de oefenleiding voor de geslaagde oefening: Veiligheidsregio ZHZ, Spinel Veiligheidscentrum, Brandweer Zuid-Holland Zuid, Noodhulpteam Zuid-Holland Zuid, Albert Schweitzer ziekenhuis, Huisartsenpost DrechtDokters, MMT Nederland, Politie Eenheid Rotterdam, ProRail en de 112-meldkamer in Rotterdam.

grote ongevallen op en langs het spoor

Foto’s: Henri Westerveld/Opbeeld.nl.

 

 

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging