Kennisdag spoedzorg: digitalisering en integratie van huisartsenpost en spoedeisende hulp
In de ROAZ-regio Zuidwest-Nederland is een onderzoek uitgevoerd naar de knelpunten en wensen voor de integratie van de Huisartsenpost (HAP)…
Lees verder“Hoewel het toen geen directe prioriteit leek te hebben, zijn we toch al in het voorjaar gestart om ons voor te bereiden op het huidige piekmoment. Een piek waarbij we er met de hele zorgsector opnieuw alles aan doen om zo effectief mogelijk op alle ontwikkelingen in te spelen.” Jos Bal, adviseur bij de GHOR, belicht wat er achter de schermen gebeurt om ondanks de enorme druk op zo’n hoog mogelijk niveau zorg te blijven verlenen.
“Na bijna twee jaar coronacrisis zou je kunnen denken dat alles wel een keer voorbij is gekomen. Maar elke keer zijn de omstandigheden niet alleen lastig, maar ook steeds anders; elke golf zorgt weer op andere punten voor druk. Dat geldt ook nu weer, onder meer door een hoog ziekteverzuim in de zorg. Een min of meer constante factor tijdens de hele crisis is wel dat veel aandacht uitgaat naar de acute zorg, vooral naar de zorg die nodig is om acute coronapatiënten op te vangen. Dat is ook logisch. Als dat overloopt en als mensen geen spoedhulp kunnen krijgen of lang moeten wachten op een belangrijke operatie, dan wordt het beeld niet alleen tastbaar bij de zorg- en hulpverleners, maar komt het ook bij het publiek hard aan.”
“Naast deze zorg werken we veel samen met niet-acute zorg. Waar ziekenhuizen in noodgevallen zorg kunnen afschalen, kunnen bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingsinstellingen, geestelijke gezondheidszorg of de zorg voor gehandicapten dat niet. Zorg zal verleend moeten worden, hoe dan ook. Het is minder zichtbaar, maar ook daar is de druk flink opgelopen en is de rek er vrijwel uit. Deze instellingen hebben dan eigenlijk alleen maar mogelijkheden in het inroepen van personeel of verder afschalen van zorg. Zoals de hulp van tijdelijke krachten via uitzendbureaus of een beroep op de Nationale Zorgreserve. Als deze bron uitgeput is, dan proberen instellingen taken uit te besteden aan bijvoorbeeld vrijwilligers van het Rode Kruis. Tot slot moet je denken aan ondersteuning door familieleden. Zij kunnen bijvoorbeeld hun vader of moeder in een instelling tijdelijk helpen met wassen en aankleden of zelfs in huis nemen. Als dat niet lukt dan zal de zorgintensiteit steeds verder afnemen, naar uiteindelijk de meest noodzakelijke zorg.”
Als GHOR brengen we zorgpartners samen en met elkaar kijken we naar mogelijke oplossingen
– Jos Bal
In de ROAZ-regio Zuidwest-Nederland is een onderzoek uitgevoerd naar de knelpunten en wensen voor de integratie van de Huisartsenpost (HAP)…
Lees verderAls een bliksemschicht flitste de Tour de France Femmes door de regio. “In vijftig minuten legden ze de route in…
Lees verder
GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL Dordrecht