Opkomstoefening

Opkomstoefening Noodhulpteam

Woensdagavond 19 februari werd er onaangekondigd geoefend door het Noodhulpteam ZHZ in Dordrecht. Na de alarmering op de pager was het Noodhulpteam binnen een half uur compleet en klaar voor vertrek met hun voertuig naar plaats incident, stadion FC Dordrecht.

OvD-G

Onderweg had het team contact met de Officier van Dienst – Geneeskundig (OvD-G) om meer te weten te komen over het incident en hoe de situatie ter plaatse was. Tijdens de rit naar plaats incident was er voldoende tijd om onderling de taken te verdelen en een plan van aanpak te bedenken. Omdat deze oefening een opkomstoefening betrof, keerde het team na aankomst bij het stadion terug naar de uitruk om daar met Lotus slachtoffers de oefening te vervolgen.

 

Het scenario

Op de west-tribune van FC Dordrecht was een vuurwerkbom afgestoken. Een enorme knal werd gevolgd door rook. De explosie veroorzaakte naast enkele gewonden ook veel paniek onder de supporters. Doordat iedereen zo snel mogelijk de tribune wilde verlaten, of in een poging te vluchten, werden veel supporters onder de voet gelopen en verdrukt. Ook hierdoor vielen veel gewonden. Reden om het Noodhulpteam in te zetten en de lichtgewonde slachtoffers (T3) te voorzien van eerste hulpverlening.

Naast deze vrijwilligers van het Rode Kruis namen ook een ‘taakverantwoordelijke secundaire triage van de Ambulancedienst ZHZ en een OvD-G van de GHOR deel.

Opkomstoefening  Opkomstoefening

Noodhulpteam

De Rode Kruis-vrijwilligers die lid zijn van het Noodhulpteam komen onmiddellijk in actie bij een ramp, ongeluk of aanslag. Met zwaailicht en sirene gaan ze naar de plek des onheils en helpen daar lichtgewonde slachtoffers. Zo ondersteunen ze de overige hulpdiensten zoals de Ambulancedienst door hen te ontlasten met het behandelen van de lichtgewonden. Zo kan de Ambulancedienst zich focussen op de behandeling van de zwaardere gewonden.

Noodhulpteam

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Romboutslaan 105
3312 KP  Dordrecht

GHOR in beweging