landelijk coronatest afsprakennummer

GGD Zuid-Holland Zuid bereidt zich voor op grootschalig testen

De GGD Zuid-Holland Zuid is in overleg met een aantal gemeenten over het openen van een tweede en mogelijk derde teststraat. Vanaf juni is het de bedoeling dat iederéén in Nederland met coronaverschijnselen getest kan gaan worden.

Op dit moment heeft de GGD in onze regio voldoende aan één teststraat. Begin april opende een drive-through bij Veiligheidscentrum Spinel in Dordrecht, die later verhuisde naar de oude brandweerkazerne aan het Oranjepark. Daar kunnen maximaal honderd mensen per dag worden getest op de aanwezigheid van het coronavirus.

Net na de opening begin april, middenin de piek van het coronavirus, schommelde het aantal geteste zorgmedewerkers rond de zeventig. Hoewel er inmiddels méér groepen in aanmerking komen voor de test, waaronder leraren en mantelzorgers, is het relatief rustig in de teststraat. ,,Ter illustratie: afgelopen woensdag zijn er 43 personen getest’’, zegt woordvoerder Sigrid Scheerder van de GGD Zuid-Holland Zuid.

Teststraat GGD

Enorme klus

Dat zal straks wel anders zijn. In juni kunnen alle Nederlanders met klachten die wijzen op het coronavirus getest worden. Is iemand besmet dan volgt ook bron- en contactonderzoek, noodzakelijk om de verspreiding van het virus onder controle te krijgen en te houden. Dat betekent een enorme klus voor de GGD’en. Het RIVM verwacht dat er in de maanden vanaf juni maximaal 30.000 mensen per dag getest gaan worden.

Sinds de start van de coronacrisis is de inzet van de GGD Zuid-Holland Zuid al fors uitgebreid. Dit betreft niet alleen artsen en verpleegkundigen, maar ook administratief medewerkers, callcentermedewerkers en medewerkers in de teststraat. Voor de komende maanden wordt verder opgeschaald.

‘We staan klaar’

De GGD Zuid-Holland Zuid zal 40 tot 60 fte extra gaan inzetten op bron- en contactopsporing. Ook is de GGD met een aantal gemeenten in overleg over het openen van een tweede en mogelijk derde teststraat. ,,Het is en blijft een enorme klus voor ons, maar wij staan klaar om alle benodigde testen en bron- en contactonderzoek uit te voeren.’’

Het is en blijft een enorme klus voor ons

– Sigrid Scheerder, GGD Zuid-Holland Zuid

Iedereen met klachten die wijzen op Covid-19 (hoesten, neusverkoudheid, koorts) kan straks zelf – zonder tussenkomst van een arts – een afspraak maken voor de test. Aanmelden kan via een landelijk telefoonnummer, kondigde zorgminister Hugo de Jonge aan. Nu is er nog een verwijzing van de bedrijfsarts bij werknemers of huisarts bij bijvoorbeeld mantelzorgers nodig.

Test aan huis

Geteste personen wordt verzocht zoveel mogelijk met de auto te komen vanwege het risico op verspreiding. De GGD neemt een keel- en neusuitstrijkje af. Binnen 48 uur na het afnemen van de test volgt de uitslag. Wie niet naar de teststraat kan komen, bijvoorbeeld omdat die te ziek is, krijgt bezoek van de GGD aan huis.

De monsters gaan naar het Regionaal laboratorium medische microbiologie (RLM) in Dordrecht, dat naast het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis zit. Op dit moment worden daar zo’n tweehonderd testen per dag uitgevoerd. Per 1 juni gaat het lab weer opschalen.

testlab

Opschalingslab

,,Het lastige is dat niemand weet wat de aantallen gaan zijn’’, zegt arts-microbioloog Inge Huijskens. ,,Hoeveel mensen hebben klachten en gaan zij zich ook allemaal melden?’’

Het lastige is dat niemand weet wat de aantallen gaan zijn

– Inge Huijskens, Arts-microbioloog

,,Als we ’s nachts doordraaien kunnen we heel veel meer testen uitvoeren, maar dat houden we maar een bepaalde periode vol. Tegelijk zagen we bij de zorgmedewerkers in het begin een piek; daarna test je alleen nog de mensen die net ziek zijn geworden. Mocht het bij ons niet meer passen, dan sturen wij de testen door naar een opschalingslab dat het RIVM heeft aangesteld. Die sturen de uitslagen dan zelf terug naar de GGD.’’

Bron: AD de Dordtenaar

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Romboutslaan 105
3312 KP  Dordrecht

GHOR in beweging