Ambulances in Zuid-Holland-Zuid behoren tot snelste van Nederland

Ambulances in Zuid-Holland komen steeds vaker op tijd. In de eerste negen maanden van dit jaar kwam 95,1 procent van de ambulances bij spoedmeldingen binnen een kwartier ter plaatse. De afgelopen jaren lag dat percentage rond de 93.

Het is voor het eerst dat de regionale ambulancedienst dat percentage haalt en daarmee tot de top van de ambulancediensten behoort. Alleen in Twente en Kennemerland zijn ambulances gemiddeld nog een fractie sneller ter plaatse.
Dat vertelt operationeel manager Jacco van Wingerden in reactie op een noodkreet, die minister Bruno Bruins aan de Tweede Kamer stuurde. Officieel is de 95 procent die de ambulances in onze omgeving halen ook het wettelijke vereiste, maar in de praktijk halen steeds minder ambulancediensten dat. In zes van de 24 ambulanceregio’s blijft het zelfs ver onder de 95 procent, aldus de minister.

Trots

De ambulancedienst is trots nu ook, als één van de weinigen, aan de normen te voldoen: ,,Daar werkten we al langer aan, maar als je verpleegkundigen aanneemt, hebben die eerst nog een opleiding van negen maanden nodig.’’

Inmiddels heeft de dienst tien mensen extra aan het werk. Daar zouden er nog een paar bij kunnen, maar het probleem om aan mensen te komen is hier minder groot dan elders. Dat komt vooral door de samenwerking met het Albert Schweitzer Ziekenhuis en het Erasmus Medisch Centrum, waardoor verpleegkundigen makkelijker over kunnen stappen: ,,En we kunnen een flexibele schil vormen, waar de ziekenhuizen en wij veel aan hebben.’’

Software

Daarnaast heeft de ambulancedienst er een ambulance bij gekregen, zodat de twee reserveauto’s ook echt bij pech en onderhoud van andere wagens ingezet kunnen worden. Verder heeft de meldkamer nieuwe software, die vertelt waar ambulances het beste post kunnen vatten om efficiënt ingezet te worden.
Die houdt behalve met de huidige drukte ook rekening met ervaringen uit het verleden. Ook de nieuwe uitrukpost in Streefkerk is een uitkomst. Daarbij is het een gelukje dat Vijfheerenlanden naar Utrecht ging: ,,Langerak, Ameide, die hoek is gewoon lastig te bereiken.’’

In 2020 neemt de ambulancedienst een uitrukpost in Schelluinen in gebruik als vervanging van de oude post in Meerkerk. Die was door de verhuizing van Vijfheerenlanden naar de provincie Utrecht buiten het werkgebied komen te liggen.

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Romboutslaan 105
3312 KP  Dordrecht

GHOR in beweging