Aandacht voor calamiteiten en zorg op Tiengemeten

Een oase van rust. Leefgebied van onder meer bevers, schotse hooglanders en zeearenden. Maar eiland Tiengemeten is ook een plek waar bezoekers en anderen rust vinden. Om dat zo veilig mogelijk te houden, besteedt de GHOR met partnerorganisaties aandacht aan calamiteiten en zorg op het eiland.

Tiengemeten

Vertegenwoordigers van Natuurmonumenten (beheerder van het eiland), de gemeente Hoeksche Waard, de Ambulancedienst en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, inclusief de brandweer, namen in november de pont voor de overtocht om op locatie de actualisering van het calamiteitenplan voor Tiengemeten te bespreken.

Crash

Wat zij op dat moment niet wisten: nog geen twee weken later werden onderdelen uit het plan in de praktijk gebracht. Ambulances, brandweer, duikeenheden, een trauma- en reddingshelikopter, politie en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij kwamen op 7 december namelijk in actie na een melding van een mogelijke vliegtuigcrash bij het eiland. Een boswachter dacht wieltjes van een vliegtuigje boven het water te zien uitsteken. Niet onmogelijk, omdat Tiengemeten op de aanvliegroute naar vliegveld Seppe bij Breda ligt. Uiteindelijk bleek het om een omgekeerde aanhanger te gaan.

Tienduizenden bezoekers

Op het eiland trekken onder de gebruikelijke omstandigheden onder meer het informatiecentrum, horeca en twee musea jaarlijks tienduizenden bezoekers. Deze organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor hun bedrijfshulpverlening. Maar daarmee is in principe alleen de periode tussen 9.00 en 17.00 uur voldoende ondervangen, licht Pim van Dam van de GHOR namens de Veiligheidsregio toe.

‘Belangrijk om elkaar snel te kunnen bereiken en te werken aan zorgcontinuïteit’

– Pim van Dam

Extra training

Het eiland wordt beheerd door Natuurmonumenten, maar het bevoegd gezag ligt bij de burgemeester van Hoeksche Waard. Deze en andere aandachtspunten worden door Natuurmonumenten verwerkt in het geactualiseerde calamiteitenplan om ook de komende jaren bij te dragen aan zorg en veiligheid op het eiland. Vragen die daarbij aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: wie gaat waar over, hoe vinden wij elkaar en welke mogelijkheden zijn er als de pont niet vaart, bijvoorbeeld door hoog water?
De bewoners en exploitanten op Tiengemeten weten dat het lang kan duren voordat hulpverleners op het eiland zijn. Daarom staan zij niet alleen klaar om elkaar te helpen, ook hebben de bedrijfshulpverleners extra trainingen gevolgd.

Idahoeve

TiengemetenAansluitend bezocht Pim de Idahoeve, een voorziening met dagbesteding voor 27 bewoners en bezoekers. “De huidige beheerder kende ik nog niet”, vertelt hij. “En het is juist van belang om elkaar te kennen en stil te staan bij het onderwerp Zorgcontinuïteit. In dat kader spraken we onder meer over de tool ‘Zorgcontinuïteit in balans’ die ik voor deze gelegenheid had meegenomen. Waar het voor de brandweer afdoende is om een verzamelplaats te hebben, willen wij dat er van tevoren is nagedacht over een opvangplek. Als het vijf graden onder nul is en het sneeuwt, wil je de bewoners niet buiten laten staan.”

Tiengemeten

Pim: “Zorg er dus voor dat bewoners bij een eventuele brand droog en warm kunnen schuilen totdat ze elders terecht kunnen. Daarvoor is het belangrijk te bekijken of afspraken gemaakt kunnen worden met Natuurmonumenten of met de Herberg, een stukje verderop. Andere voorbeelden van aandachtspunten zijn hoog water en uitval van nutsvoorzieningen. Het voornaamste winstpunt van dit gesprek is vooral dat we elkaar indien nodig snel weten te bereiken en in grote lijnen weten wat we van elkaar kunnen verwachten.”

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging