wie het weet mag het zeggen

Wie het weet, mag het zeggen

In de sportschool, bij de benzinepomp of op de veerpont: overal hoor ik kritiek op het Nederlandse coronabeleid, met een aan waanzin grenzende logica.

“Die mondkapjes zijn flauwekul – die Rutte is niet te vertrouwen – de politiek krijgt te veel macht – ze doen dit om ons nog meer geld af te troggelen – het is veel minder gevaarlijk dan het griepvirus – de farmaceutische industrie zit hierachter samen met Bill Gates – onze vrijheid wordt ons afgenomen – corona is niet gevaarlijk” en ga zo maar door.

Ons land kent inmiddels bijna 17 miljoen epidemiespecialisten die precies weten hoe gevaarlijk dan wel ongevaarlijk COVID-19 is en hoe de crisis moet worden aangepakt. Gelukkig weten ook Bekende Nederlanders en zogenaamde influencers hoe de vork aan de steel zit. Iedereen die wat mensen weet te mobiliseren, mag aan tafel bij Jinek of bij Op1 om omstandig uit de doeken te doen wat het beste is om te doen.

Doe daar nog een paar oudgedienden bij van het RIVM of van een willekeurig onderzoeksbureau en het grote nationale twijfelen gaat een nieuwe ronde in. Ik vind het ronduit schandalig hoe RIVM-directeur Van Dissel door het slijk wordt getrokken door enkele parlementariërs die niet gehinderd door enige kennis klinkklare flauwekul uitkramen.

Onze democratie en vrije nieuwsgaring gaan ver en zijn een groot goed. Dat meen ik oprecht. Maar kennelijk hebben we in Nederland in tijden van crisis toch de behoefte aan wat anders dan wetenschappelijk onderbouwde keuzes, parlementair draagvlak en gedoseerde overheidsinterventies. Natuurlijk zijn er onvolkomenheden ontstaan in de aanpak van de crisis. Me dunkt zeg. Daar moeten de juiste vragen over kunnen worden gesteld en het beleid op worden aangepast. En wat voor de gewone burger geldt, is ook van toepassing op een minister, of je nu wilt trouwen of niet.

Maar aan het eind van het verhaal zijn wij allemaal met elkaar verantwoordelijk voor het inperken van een gigantische en – voor sommigen – levensgevaarlijke luchtweginfectie. Wie het weet mag het zeggen. Maar als je er geen verstand van hebt, houd dan je mond.

Deze column van directeur Hans Janssen van de Ambulancedienst ZHZ verscheen in Dordt Centraal op 14 oktober 2020.

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging