Leer over ZiROP in 1,5 minuut!
Benieuwd naar wat een Ziekenhuizen Rampen Opvang Plan (ZiROP) inhoudt? Bekijk het nieuwe filmpje van het Traumacentrum ZWN, speciaal gemaakt…
Lees verderSinds 8 februari zijn de basisscholen en de kinderopvang weer open. Volgens het beleid van de overheid test de GGD nu ook kinderen zónder klachten. Dit doen we als een kind in quarantaine zit omdat een klas- of groepsgenootje COVID-19 heeft. Een kind uit de directe omgeving van een besmet persoon, wordt door het ministerie van VWS zelfs geadviseerd zich zowel direct als op dag 5 te laten testen.
We kunnen het ons voorstellen dat u vragen heeft over het testen van kinderen. Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Welke testmethode wordt er gebruikt? Deze vragen beantwoorden we hieronder.
Er zijn eigenlijk drie situaties waarbij geadviseerd wordt om een kind te laten testen:
We begrijpen dat u het wellicht spannend vindt om uw kind te laten testen. Of dat uw kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. Er zal dan extra rekening mee worden gehouden door bijvoorbeeld een heel kindvriendelijke en ervaren medewerker meer uit te laten leggen en meer rust en tijd te laten nemen voor de test zelf.
Als het mogelijk is, worden kinderen ingepland op speciale kindertestlocaties. Zijn deze in uw regio niet beschikbaar? Dan kunt u ervan verzekerd zijn dat wij extra zorg en aandacht besteden aan het testen van uw kind (soms zelfs met ‘testdiploma’). In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname bij de GGD’en niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’.
Als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, wordt u altijd samen met uw kind getest.
Kinderen worden bij de GGD getest met een PCR- of antigeentest. De methode is gelijk: met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en/of neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd.
Er zijn een paar GGD’en die daarnaast gebruik maken van de Sabbelwat. Dat is een ander soort testmethode waarbij een kind aan een sponsje op een stokje moet sabbelen om 2 ml. speeksel op te kunnen vangen. In de praktijk blijkt dat een kind vaak langer dan een kwartier moet sabbelen om voldoende speeksel op te vangen. Daarmee is deze methode niet per definitie kindvriendelijker dan de veel gebruikte PCR- of antigeentest. Bijkomend nadeel van deze methode is dat de testresultaten apart geanalyseerd moeten worden. De testuitslag kan in sommige gevallen daarom langer op zich laten wachten.
Naast de Sabbelwat heeft u misschien ook gehoord van een blaas- of ademtest. Dit klinkt voor kinderen natuurlijk als de ideale test. Helaas is deze test vooralsnog alleen geschikt voor volwassenen. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de geschiktheid van deze test voor kinderen en naar minder invasieve testmethoden. Voor meer informatie over de verschillende testmethoden verwijzen we u graag naar de website van de Rijksoverheid.
U kunt er ook voor kiezen uw kind niet te laten testen. Het laten testen van uw kind is nooit verplicht. Een kind mag ook 10 dagen in quarantaine blijven om daarna klachtenvrij terug naar school of de kinderopvang te gaan. Dat is volledig aan u.
Benieuwd naar wat een Ziekenhuizen Rampen Opvang Plan (ZiROP) inhoudt? Bekijk het nieuwe filmpje van het Traumacentrum ZWN, speciaal gemaakt…
Lees verderEen video van een bizar treinongeluk; een bus vol mensen was zogenaamd doormidden gereden door een trein. Slachtofferacteurs maakten het…
Lees verder
GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL Dordrecht