Cees Vermeer

Kopzorgen bij GGD Zuid-Holland Zuid na ‘explosieve toename’ in aantal besmettingen

Het aantal mensen in de regio Zuid-Holland Zuid dat positief getest is op het coronavirus is in een week tijd meer dan verdubbeld. Reden voor kopzorgen bij GGD-directeur Cees Vermeer. “Het merendeel van de opgenomen patiënten is niet gevaccineerd.”

Vermeer vreest dat de zorgmedewerkers overbelast raken, nu de coronacijfers weer oplaaien. In een week tijd is er zelfs sprake van meer dan een verdubbeling van het mensen dat een positieve coronatest heeft afgelegd. Daarbovenop loopt het aantal ziekenhuisopnames in de regio rondom Dordrecht en Gorinchem zienderogen op, zowel op de intensive care als op de verpleegafdelingen.

De GGD-baas spreekt van een ‘explosieve toename’ van het aantal besmettingen en baalt van het feit dat het gros van de coronapatiënten in het ziekenhuis geen prik heeft gehaald op het moment dat zij daarvoor werden uitgenodigd. “Het merendeel van die patiënten is niet gevaccineerd”, constateert hij. “Als dit tempo aanhoudt, vrees ik dat het zorgpersoneel overbelast raakt. Plaatsgebrek in ziekenhuis kan er zelfs toe leiden dat mensen elders in Nederland of zelfs in het buitenland moeten worden opgenomen.”

Ik zie vaccineren echt als de enige weg om met elkaar uit deze gezond­heids­cri­sis te komen

– Cees Vermeer

Dat gebeurt niet alleen met patiënten vanuit de regio Drechtsteden. Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht nam vorige week zelf een patiënt uit het Isala-ziekenhuis in Zwolle op omdat zij daar de grote toestroom aan nieuwe patiënten niet aan kon. Deze specifieke patiënt ligt op de ‘gewone’ verpleegafdeling.

Eerst milde klachten

Volgens de GGD in Zuid-Holland Zuid krijgen mensen die besmet zijn met het virus eerst milde klachten. Toch blijkt een deel van de besmette mensen echter zó ziek te worden dat zij tien tot veertien dagen lang intensieve medische zorg nodig hebben. Met name mensen die hun vaccinatie niet hebben laten zetten blijken een groter risico te lopen op een ziekenhuisopname.

Met alle gevolgen voor het Nederlandse zorgstelsel van dien, zegt Vermeer stellig. “Ik zie vaccineren echt als de enige weg om met elkaar uit deze gezondheidscrisis te komen. COVID-19 blijft namelijk een groot gevaar voor onze samenleving. Daarom blijf ik benadrukken: blijf bij klachten thuis en laat je testen.”

Eén dode in Molenlanden

Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 853 besmettingen met het coronavirus geregistreerd in de Drechtsteden en de gemeente Molenlanden. Een week geleden waren dat er nog ‘slechts’ 348. De week dáárvoor ging het nog om 234 besmettingen. De 853 nieuwe coronagevallen werden vastgesteld in Alblasserdam (122), Dordrecht (125), Hardinxveld-Giessendam (98), Hendrik-Ido-Ambacht (72), Molenlanden (192), Papendrecht (42), Sliedrecht (126) en Zwijndrecht (76).

In de regio Rivierenland liggen de aantallen nagenoeg gelijk. In dat uitgestrekte gebied gaat het om 822 besmettingen, terwijl daar een week geleden nog 502 positieve tests werden vastgesteld. De week dáárvoor ging het in het Rivierenland nog om ‘slechts’ 251 besmettingen.

Behalve het hoge aantal besmettingen in de regio viel er ook één dode te betreuren als gevolg van het coronavirus. Die persoon woonde in de gemeente Molenlanden.

Bron: Ad.nl

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Romboutslaan 105
3312 KP  Dordrecht

GHOR in beweging