informatieoverdracht

Zorgaanbieders Zuidwest-Nederland aan de slag om informatieoverdracht van ambulance naar SEH te verbeteren

De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Erasmus MC slaan de handen ineen om de informatieoverdracht van gegevens van ambulance naar SEH te verbeteren. Hiermee is het tweede koploperproject van ‘Met spoed beschikbaar’ een feit. ICT-leveranciers ChipSoft en (vanuit Axira) CityGis ERF en Enovation, zijn betrokken bij het project om de uitwisseling van de gegevens van ambulance naar SEH technisch te realiseren.

Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Zuidwest-Nederland initieerde de samenwerking tussen de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Erasmus MC na de oproep van het landelijke programma ‘Met spoed beschikbaar’ om koploperprojecten te starten. Dit zijn projecten met regionale coalities van spoedzorgaanbieders die gezamenlijk met hun ICT-leveranciers aan de slag gaan om digitale gegevensuitwisselingen in de acute zorgketen te realiseren.

koplopers

Meer informatie, meer gestructureerd

– Annemarie de Baat (afdelingshoofd Spoedeisende Hulp Albert Schweitzer ziekenhuis)

“Bij ons gebeurt al veel op het gebied van digitale gegevensuitwisseling in de acute-zorgketen. Maar deze vernieuwde ambulanceberichten zorgen voor nog meer informatie en een meer gestructureerde informatieoverdracht naar de SEH. Als we door een goede en snelle gegevensuitwisseling van tevoren helder hebben welke patiënt, in welke situatie en via welke route bij ons arriveert, kunnen we op de SEH alvast de voorbereidingen om de juiste behandeling in gang zetten.”

Cruciaal voor de best passende zorg

– Jacco van Wingerden (operationeel manager Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid)

“De uitwisseling van relevante patiëntinformatie en een systematische en tijdige overdracht door ambulancezorgprofessionals naar de SEH zijn cruciaal voor de best passende zorg voor de patiënt. We sturen al vele jaren berichten met patiëntinformatie vanuit de ambulance naar de SEH, maar met deze vernieuwde uitwisseling kunnen we dat nog vollediger en systematischer doen.

Betere voorbereidingen SEH

– Hans van Schendel (sectormanager SEH/acuut kort verblijf Erasmus MC)

“We zijn erg enthousiast dat we ook aan dit tweede koploperproject deelnemen dat geïnitieerd is door het ROAZ Zuidwest-Nederland. Er rijden ambulances van verschillende RAV’s naar onze SEH. Vandaar dat het fijn is dat zowel met de RAV Rotterdam Rijnmond als Zuid-Holland Zuid de koppeling wordt gerealiseerd. Met als resultaat een gestructureerd zorgproces en betere gezondheidsuitkomsten voor de patiënt.”

Ook koploper worden?

Het programma ‘Met spoed beschikbaar’ is op zoek naar meer koplopers om met elkaar nieuwe digitale gegevensuitwisselingen te realiseren in de acute zorg. Regionale samenwerkingsinitiatieven tussen zorgaanbieders en leveranciers die graag aan de slag willen, kunnen contact opnemen met ‘Met spoed beschikbaar‘.

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging