Meet the team – Joas
We hebben een nieuwe collega aan boord en we laten je graag kennis maken met onze nieuwste aanwinst. Even voorstellen,…
Lees verderOp 3 juli jl. vond de bijeenkomst over het Zorgrisicoprofiel (ZRP) in Landvast plaats. We kijken terug op een inspirerende dag waarin samenwerking, weerbaarheid en crisisvoorbereiding centraal stonden. Met dank aan ieders aanwezigheid en waardevolle bijdrage is de bijeenkomst een succes geworden!
We delen hier graag een korte terugkoppeling van de evaluatie en van de deelsessies in het middaggedeelte. Daarnaast voegen we een aantal concrete aandachtspunten toe waarmee iedereen aan de slag kan om nog beter voor te bereiden.
Uit de evaluaties blijkt dat de bijeenkomst positief is ontvangen. Niet elke spreker sloot volledig aan bij de verwachtingen van alle deelnemers, maar over het algemeen werden de bijdragen als waardevol en inspirerend ervaren. Veel deelnemers gaven aan dat ze concrete inzichten meenemen naar hun werk. Tegelijkertijd hebben we waardevolle suggesties gekregen voor verbetering. Hieronder delen we vijf belangrijke punten die we meenemen: Ook de deelsessies over stroomuitval hebben bijgedragen aan bewustwording en het delen van inzichten tussen organisaties.
We nemen deze input mee in de voorbereiding van toekomstige bijeenkomsten.
Tijdens de deelsessies over het ZRP is de vraag: hoe zorgen we ervoor dat de zorg ook tijdens een crisis blijft functioneren? De gesprekken waren open en betrokken. Wat duidelijk werd: we staan voor flinke uitdagingen. De één misschien meer dan een ander, maar juist daar ligt de kracht van verbinding en samenwerken. Er zijn volop kansen om samen sterker te worden.
Zo kwamen er knelpunten als personeelstekort. Niet alleen is er te weinig capaciteit, maar medewerkers worden zelf ook geraakt door de crisis – denk aan stroomuitval thuis of het wegvallen van kinderopvang. Dat maakt hun inzetbaarheid kwetsbaar.
Daarnaast merkten we dat niet alle zorgpartners goed aangehaakt zijn. Besluitvorming gebeurt soms zonder dat alle relevante partijen aan tafel zitten. En als de crisis toeslaat, komt informatie soms niet bij de juiste mensen terecht. Er is niet altijd een vaste structuur, waardoor miscommunicatie op de loer ligt.
Vooral kleinere zorginstellingen gaven aan moeite te hebben om tijd en middelen vrij te maken voor crisisvoorbereiding. En als er dan wél wordt samengewerkt, lopen we tegen verschillen aan in cultuur en structuur. Dat maakt afstemming lastig.
Maar er was op deze dag ook genoeg energie. Er werd nagedacht over ideeën en oplossingsrichtingen.
Wij willen alle aanwezigen bedanken voor hun betrokkenheid, inzichten en inzet. We kijken uit naar de volgende stap – samen.
We hebben een nieuwe collega aan boord en we laten je graag kennis maken met onze nieuwste aanwinst. Even voorstellen,…
Lees verderMary Haagsma en Gijs Roest waren erbij tijdens de pioniersfase van de GHOR: ‘Er was nog vrijwel niets, er moest…
Lees verder
GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL Dordrecht