zorgboerderij

Omgaan met een ramp of crisis op je zorgboerderij: Samen leren en voorbereiden

In het najaar kwamen zorgboeren en hun medewerkers bij elkaar voor een bijzondere studiegroep avond georganiseerd door Stichting Zorgboeren Zuid-Holland. Centraal deze avond stond de veiligheid en veerkracht van de zorgboerderijen. Onze collega Anouk van Galen, adviseur GHOR en tevens Officier van Dienst-Geneeskundig (OvD-G), nam de zorgboeren mee hoe het werkt als een grote ramp of crisis jouw locatie treft. De avond was druk bezocht en bracht waardevolle inzichten met zich mee.

Zorgboederij

Voorbereiding en reactie op een incident of crisis

Tijdens de studiegroep avond deelde Anouk onder andere welke voorbereidingen er getroffen kunnen worden en hoe het proces verloopt wanneer een incident of crisis een zorgboerderij raakt. Het is van het grootste belang dat zorgboerderijen goed zijn voorbereid, omdat ze vaak kwetsbare cliënten ondersteunen.

Leren van ervaringen: Het schietincident bij zorgboerderij Tro Tardi

Een van de meest aangrijpende momenten van de avond was de bespreking van het schietincident bij zorgboerderij Tro Tardi. Anouk was snel na dit incident aanwezig bij Tro Tardi in haar functie als OvD-G. Dit tragische incident diende als een pijnlijke herinnering aan het feit dat noodsituaties overal kunnen plaatsvinden. Toch bood het ook een kans om te leren en evalueren van deze gebeurtenis. En na te denken over hoe de zorgboerderijen zich kunnen voorbereiden om op dat moment de juiste stappen te zetten.

Samen sterk: Grote waardering voor de betrokkenheid van zorgboerderijen

Stichting Zorgboeren Zuid-Holland is een overkoepelende organisatie voor zo’n 40 aangesloten zorgboerderijen. Zij ondersteunen samen met de zorgboerderijen mensen met een hulpvraag en we zorgen ervoor dat zij een prettige plek vinden op een zorgboerderij.
De opkomst en betrokkenheid vanuit de zorgboerderijen tijdens deze studiegroep avond was indrukwekkend. Ook werd er waardering uitgesproken naar Anouk en haar collega’s toe. Anouk: “Wij als GHOR zijn juist blij met dergelijke bijeenkomsten. Het toont aan dat de zorgboerderijen bereid zijn om samen te werken, te leren en zich voor te bereiden op een mogelijke crisis. Dit komt iedereen ten goede vooral ook om onder alle omstandigheden de zorg voor de cliënten te kunnen blijven waarborgen.”

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging