Ketenoefening GGB

Geslaagde ketenoefening Grootschalige Geneeskundige Bijstand

De GHOR van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid organiseert op woensdagavond 4 april 2018 een ketenoefening die gericht is op de procedure van de Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB). De oefening vindt plaats bij het voormalige Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Amstelwijck. Samen met geneeskundige hulpverleners vindt deze jaarlijkse oefening plaats om de samenwerking tijdens een grootschalig incident te beoefenen.

Jaarlijks organiseert de GHOR in samenwerking met de geneeskundige hulpverleningsorganisaties uit de regio een oefening voor de geneeskundige keten. Dit keer zijn de betrokken organisaties:

Het bedrijf ‘ABB Bouwkracht II B.V.’ stelt hun locatie hiervoor ter beschikking. De Koninklijke Marechaussee en Brandweer Zuid-Holland Zuid hebben tegenspel geleverd.

OefendoelenKetenoefening GGB
Belangrijkste doel van de oefening is om de deelnemers beter bekend te laten raken met de GGB-procedure en het oefenen van de onderlinge afstemming en samenwerking. Daarnaast heeft elke geneeskundige partner ook zijn/ haar eigen oefendoelen.
Oefenleider Jeroen Peeters, GHOR: “De geneeskundige partners trainen en oefenen ieder regelmatig afzonderlijk. Maar het is ook goed om jaarlijks gezamenlijk te oefenen. Het is namelijk een taak van de GHOR om alle geneeskundige partners met elkaar te verbinden. Als je daadwerkelijk samen oefent, loop je toch weer tegen andere problemen aan. We moeten er met elkaar klaar voor zijn als een grootschalig incident gebeurt”.

Scenario grootschalig incident
Ketenoefening GGBHet scenario van de GGB-oefening betrof een incident met veel gewonden, paniek en chaos. Aan de deelnemende organisaties de taak om het scenario zo realistisch mogelijk te beoefenen. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van slachtofferacteurs.
Daniel Vree, Ambulancedienst: “We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk collega’s van de Ambulancedienst bij de oefening te betrekken. Mocht een dergelijk grootschalig incident zich in de praktijk voordoen, dan zijn ze optimaal voorbereid. Uiteraard worden leermomenten uit vorige oefeningen ook meegenomen in deze oefening”.

Grootschalige Geneeskundige bijstandKetenoefening GGB
De geneeskundige hulpverleners oefenen volgens de zogeheten GGB-procedure. Deze procedure geeft aan hoe verschillende hulpverleners met elkaar samenwerken en over welke aanvullende hulpmiddelen zij kunnen beschikken naast de reguliere ambulancezorg. Bij zeer grote calamiteiten kan niet elk slachtoffer direct met een ambulance vervoerd worden. GGB zorgt ervoor dat het verzamelen, verzorgen en vervoeren van grote aantallen slachtoffers naar ziekenhuizen goed georganiseerd en gefaciliteerd verloopt, zodat elk slachtoffer zo snel mogelijk de benodigde medische zorg krijgt.

(Foto’s Ambulancedienst ZHZ)

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Romboutslaan 105
3312 KP  Dordrecht

GHOR in beweging