hitteplan

Heet, heter, heetst; nationaal hitteplan van kracht

Vandaag liet het RIVM weten dat het hitteplan geactiveerd wordt voor heel Nederland. Het KNMI verwacht dat de temperaturen vanaf vandaag een aantal dagen op rij hoog kunnen zijn. Het hitteplan moet gezondheidsproblemen voor ouderen, chronisch zieken en mensen in zorginstellingen beperken. Deze mensen zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Zo lopen zij meer kans op oververhitting of uitdroging.

Klachten
Bij blootstelling aan temperaturen vanaf 27°C kunnen vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid optreden. Vooral bij mensen met hart- en vaatziekten neemt bij deze temperaturen de kans op het optreden van een hart- of herseninfarct toe. Bij hogere omgevingstemperaturen kan het lichaam opgewarmd raken. Deze oververhitting van het menselijk lichaam kan optreden wanneer de warmte in het lichaam niet meer voldoende kan worden afgevoerd. Oververhitting kan leiden tot uitputting, ontstaan door vocht- en/of zoutverlies.

Maatregelen tegen de zon en hitte:

  • drink voldoende;
  • draag dunne kleding die wel bescherming biedt tegen de verbranding door de zon;
  • smeer de huid in met zonnebrandcrème;
  • blijf zoveel mogelijk in de schaduw;
  • beperk lichamelijke inspanning, vooral in de middag;
  • houd de woning koel met behulp van zonwering, ventilator of airconditioning;
  • zorg voor elkaar: let op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Onze GGD adviseert in warme periodes goed op jezelf, maar ook op anderen te letten. Tevens heeft de GGD op hun website meer informatie, hittemaatregelen en hittetips (o.a. over werken, school en sporten in combinatie met hitte) staan.

Bekijk hier de website van de GGD

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging