GGD had 700 extra mensen nodig voor boosters: ‘Of er te snel is afgeschaald? Dat is een belangrijke vraag’

Brandweerlieden, soldaten, administratief medewerkers, studenten. Overal worden mensen vandaan getrokken om de gigantische operatie – landelijk miljoenen mensen een boosterprik geven vóór eind januari – voor elkaar te boksen. ,,Het voelt alsof je een verhuizing gepland had staan, en dan ineens te horen krijgt dat je anderhalve maand eerder over moet. Dit is ongekend.”

Als de dijken doorbreken, als het crisis is, dan zet je je schouders eronder en ga je aan de slag, vindt Cees Vermeer, directeur van de GGD Zuid-Holland Zuid. Dus toen de boostercampagne – die van alle landen in de EU het traagst op gang kwam in Nederland – plotseling tóch versneld moest worden uitgevoerd, raakte hij niet in paniek.

Nee: ,,Ik heb wel een paar keer gedacht: oeps, dit is historisch, wat we aan het doen zijn. Dit is écht groots. Een operatie van ongekende proporties. Maar dat geeft ook adrenaline. Dus mouwen opstropen en met je staf overleggen hoe dit varkentje te gaan wassen.”

Want één ding was zeker: dat varkentje is groot. De boostercampagne komt van alle landen in de EU het traagst op gang in Nederland. En waar de GGD eerst nog (half november) de opdracht kreeg om alleen alle zestigplussers voor de kerst een afspraak te laten maken voor een boosterprik, moet de dienst nu plotseling de hele bevolking vanaf 18 jaar hebben geprikt voor eind januari. ,,Dat is een heel andere schaal, he. Dat gaat over miljoenen mensen.”

Het is belangrijk werk wat we hier met zijn allen doen

Dat terwijl de GGD dáár niet (meer) op was ingericht. Ze had maanden geleden al heel veel personeel laten gaan. Dat móest, was de opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. En nu moet er dus in ras tempo weer personeel bij. Die mensen moeten ook allemaal een speciale opleiding. Want zo’n prik zetten lijkt simpel, maar het hele proces van begin tot eind heeft wat voeten in aarde. Dus toen het gaspedaal ineens werd ingetrapt door het ministerie, was dat toch wel even een schok. ,,Het voelt alsof je een verhuizing gepland had staan, en dan ineens te horen krijgt dat je anderhalve maand eerder over moet”, Vermeer lacht. Hij blijft er vrolijk onder. ,,Natuurlijk, dit werk dóet er echt toe. Het is belangrijk werk wat we hier met zijn allen doen.”

Dat die boosterprikken versneld worden gezet, snapt Vermeer dan ook volledig. ,,De werking van het vaccin loopt af. Daarom is een booster nodig. Daarnaast is er dan nog de Omikronvariant die nu de boel dreigt over te nemen. ,,Bestaande vaccins werken minder goed tegen die veel besmettelijkere variant. Des te meer reden om snel een boosterprik te nemen, om je afweersysteem te verbeteren en de kans verder te verkleinen dat je ernstig ziek wordt.”

afgeschaald

Zevenhonderd extra mensen nodig

Met vaccineren is de GGD nu al volop bezig. En die megaoperatie lijkt aardig onder controle in de regio Zuid-Holland Zuid. ,,We hadden gelukkig al voldoende ruimte om die prikken in te zetten. De grote hallen in Dordrecht en Gorinchem. Zeker nu ook Alcazar in Puttershoek in gebruik is genomen, is er voldoende capaciteit. We gaan open van 8 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds. Als het nodig is kunnen we dat nog oprekken.”

Of we niet te vroeg waren afge­schaald? Ik denk dat dat een belangrij­ke vraag is

Alleen de mensen waren nog nodig, om die prikken te zetten. Zevenhonderd om precies te zijn. ,,Of we niet te vroeg waren afgeschaald? Ik verwijs hier graag naar Hugo de Jonge die vroeg of de Gezondheidsraad niet eerder een startschot had kunnen geven voor het boosterprikken. Ik denk dat dat een belangrijke vraag is. Of we te vroeg hebben afgeschaald, daar gaan we niet over. Onze taak is: in actie komen als we een opdracht krijgen van het ministerie.”
Hoe dan ook: die honderden medewerkers voor de vaccinatiehallen, zijn overal en nergens vandaan getrokken. Eigen medewerkers van de GGD die normaal op een andere plek zitten, worden ingezet, administratief medewerkers van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, brandweerlieden, defensie, personeel van het consultatiebureau, maar ook voormalig artsen of andere mensen met een medische achtergrond die via uitzendbureaus binnenkomen.

En niet te vergeten: honderden huisartsen gaan niet-mobiele mensen helpen aan extra bescherming tegen corona. ,,Dat heeft ons ook enorm veel lucht gegeven.” Medisch personeel, de prikkers, hebben ze voor de komende weken voldoende. Al kunnen ze altijd meer mensen gebruiken. Maar ondersteunend personeel is nog steeds welkom. ,,Gastheren en -vrouwen, bijvoorbeeld.”

In de regio Zuid-Holland Zuid is tachtig procent van de inwoners ouder dan 12 jaar volledig gevaccineerd, landelijk is dat 83,7 procent. Dit was heel lang één van de zwaarst getroffen gebieden van Nederland. ,,We hebben lang in de top 3 gestaan, ja, qua aantal besmettingen, van alle 25 regio’s. Nu zijn we een beetje de middenmoot.”

We hebben lang in de top 3 gestaan, ja, qua aantal besmettin­gen

 

afgeschaald
Echt een goede verklaring is er nooit voor gekomen, dat de regio een coronabrandhaard was. ,,Het virus verspreidt zich beter naarmate er meer contactmomenten zijn. Het gaat uiteindelijk om het gedrag van mensen. We zien dat gezinnen hier vaak groter zijn, daardoor zijn er al meer contactmomenten. Er is veel maakindustrie hier, waardoor thuiswerken voor veel mensen lastig of zelfs geen optie is.” Dat het aantal niet-gevaccineerde mensen hier ook iets hoger ligt dan het landelijk gemiddelde speelt ook een rol. ,,Als een flink deel niet gevaccineerd is, heb je meer ziekenhuisopnamen.”

Komen we er ooit nog uit?

Over de toekomst met corona valt weinig te zeggen, aldus Vermeer. ,,We hebben geen glazen bol.” Maar de meeste virussen krijgen op een gegeven moment mildere mutaties. ,,Dat is evolutionair ook logisch, want een mutatie kan zich moeilijk verspreiden als mensen ziek in bed liggen of doodgaan. Hoe milder de variant, hoe groter de kans op verspreiding, dat is althans de theorie.”

We gaan nu discussies voeren over hoe we de volgende winter ingaan. Misschien minder afschalen als het gaat om basismaatregelen. Groepsgroottes blijven beperken. Een ding is zeker: als we alles loslaten stort de gezondheidszorg in elkaar, gaat de oversterfte als een razende omhoog. We hebben ons toch te verhouden tot de dingen die om ons heen gebeuren. De wereld is niet maakbaar. We hebben weinig keuze.”

Meehelpen? Graag!

De GGD is al hartstikke druk met prikken. ,,De inschatting is dat we ongeveer zeven miljoen mensen landelijk moeten vaccineren, als we er vanuit gaan dat tachtig procent daadwerkelijk komt na een oproep, van de mensen die 18 plus zijn en langer dan drie maanden geleden een boosterprik hebben gehad. Daarvan is twee miljoen al geprikt of heeft daarvoor een afspraak staan.” Op dit moment zijn alle zestigplussers uitgenodigd.

Er worden nog volop mensen gezocht die kunnen helpen prikken of met andere taken. ,,Wie zich wil aanmelden kan dit doen via uitzendbureaus zoals Yacht, Unique en Randstad. Het gaat om mensen die gemotiveerd zijn en min of meer fulltime aan de slag kunnen. Een paar uur werken is voor ons niet rendabel om mensen te trainen.”

Bron: Ad.nl

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging