CBT training GHOR

Doorontwikkeling CBT-trainingen

Een paar keer per jaar organiseren we vanuit de GHOR trainingen voor zorginstellingen. Eén daarvan is de training Crisisbeleidsteam (CBT). Diverse zorginstellingen hebben de afgelopen jaren zo’n CBT-training gevolgd. De samenstelling van de groepen is telkens divers. Vragen als ‘hoe werkt een CBT?’ en ‘wie heb je nodig?’ staan bij een CBT-training centraal. De GHOR geeft handvatten aan zorginstellingen om het CBT zo goed mogelijk op te zetten.

‘We merken dat veel zorginstellingen in de Care Sector de training al een keer gevolgd hebben, maar zich wederom inschrijven omdat het weer een stukje herhaling is en opnieuw gelegenheid tot oefenen biedt. De behoefte om te oefenen is er dus, maar we willen er graag een andere invulling aan geven en de training doorontwikkelen´, vertelt Anouk van Galen, adviseur Zorgcontinuïteit.

Lastig in te leven
‘We lopen er tegenaan dat zorginstellingen niet met hun eigen collega’s zijn op de training, het niet continue over hun eigen zorginstelling gaat en daardoor inleven soms moeilijk is. We merken dat de behoefte groot is, om als zorginstelling met het eigen CBT te trainen. In de zorginstellingen is vaak niet de kennis over hoe zo’n training op te zetten of de tijd ontbreekt, waardoor veel CBT teams nog niet of nauwelijks hebben geoefend met elkaar.
In november en ook nog in aankomende december hebben we de mogelijkheid gekregen om twee oefeningen op locatie met het CoPI (Commando Plaats Incident) te kunnen doen. Het CoPI komt ter plaatse bij een zorginstelling (te weten Alerimus en Tiendwaert) en we draaien een casus van de betreffende instelling, waarbij het CBT een liaison levert en ook tegenspel. Daarmee creëren we een realistische oefenomgeving. We sluiten zo aan op de behoefte van de zorginstellingen en een mooie oefenlocatie voor het CoPI.

Training op locatie
Daarnaast zijn we in 2018 van plan om bij drie zorginstellingen op locatie te oefenen. Eén zorginstelling oefent dan met zijn eigen voltallige CBT op eigen locatie en een andere zorginstelling neemt dit waar. En vice versa. Op deze manier kunnen zes CBT’s oefenen. Uiteraard hoeven zorginstellingen niet altijd met ons te oefenen, maar kunnen zij zelf ook een table-top organiseren. Dat is een mooie manier om je planvorming te checken en daar waar nodig bij te sturen´, besluit Anouk van Galen.

Voor zorginstellingen die nog niet zover zijn, organiseert de GHOR volgend jaar nog een training op de oude manier. Alleen minder frequent dan voorheen. We houden jullie op de hoogte van de trainingen en de data waarop je je kunt inschrijven.

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Romboutslaan 105
3312 KP  Dordrecht

GHOR in beweging