Doe het goed, doe het samen

RoadshowEen oude mevrouw schuifelt met haar rollator door de menigte. ‘Meneer’, zegt ze tegen een directeur van een zorginstelling. ‘Wilt u mij helpen? Mijn man is zijn medicijnen onderweg kwijtgeraakt en nu ben ik bang dat de schoolkinderen ze gaan opeten als snoepjes. Wat moet ik doen?’

‘Mevrouw’, spreekt ze nu een volgende persoon aan, ‘al zou mijn huis nu in brand gaan, krijg ik dan van u een nieuw huis?’ De oude mevrouw krijgt blijkbaar geen bevredigend antwoord. Ze schuifelt door naar de volgende; ‘Wie moet ik bellen als ik…?’

Dit was de vliegende start van de Roadshow op 10 oktober 2018, voor alle Drechtsteden-gemeenten en de Hoekse Waard. Meer dan 30 mensen vanuit de Veiligheidsregio, gemeenten, zorginstellingen en woningcorporaties waren bij elkaar in de brandweerkazerne van Hendrik-Ido-Ambacht, om na te denken over het voorkomen van- en voorbereiden op rampen en crises. Bij binnenkomst vielen de bezoekers met hun neus in de boter. Een acteur deed zich voor als oude mevrouw en vroeg hen het hemd van het lijf.

Pluim voor de samenwerkingRoadshow
Samenwerking tussen de GHOR, brandweer en gemeenten is niet uniek, maar wel in de zogenaamde ‘koude’ fase. Bij incidenten werken we samen aan hetzelfde doel; het incident beheersen en zorgen dat alles zo snel mogelijk weer terugkeert in het normale ritme. In de ‘koude’ fase van voorbereiding, is die samenwerking iets minder vanzelfsprekend. Met de Roadshow is het wel gelukt: Een bijeenkomst voor bestuurders en facilitair medewerkers van zorginstellingen en woningcorporaties, georganiseerd door GHOR, brandweer en gemeenten.

Vraagtekens
Is altijd een eenduidig antwoord te geven? Wat komt op diverse (zorg)partijen af, ten tijde van een crisis? Werken we dan met elkaar samen, om de cliënten in al hun behoeften te voorzien? Hoe kan deze samenwerking versterkt worden? Dat zijn de centrale thema’s waarover is nagedacht tijdens de Roadshow.

Herkenning
Zorginstelling ‘De Lange Wei’ uit Hardinxveld-Giessendam heeft medewerking verleend aan de bijeenkomst, door open te vertellen over haar leerpunten tijdens een recent gehouden oefening. Er was herkenning. Tips en trucs zijn gedeeld. Vraagstukken zijn voorgelegd. Contactgegevens zijn uitgewisseld. Plannen zijn gemaakt.

Bekijk hier een fragment van de Roadshow

 

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Romboutslaan 105
3312 KP  Dordrecht

GHOR in beweging