Oproep

Beatrixziekenhuis Gorinchem en Lingepolikliniek Leerdam per direct tijdelijk gesloten

Patiënt Erasmus MC met coronavirus verbleef eerder in Beatrixziekenhuis

Om besmettingen te voorkomen zijn het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en de Lingepoli Leerdam per direct gesloten voor nieuwe patiënten en bezoekers. Aanleiding is het verblijf van een patiënt die in Erasmus Medisch Centrum positief is getest op het coronavirus. Deze patiënt verbleef van 21 februari tot en met 28 februari op de intensive care van het Beatrixziekenhuis. De patiënt is vrijdag 28 februari overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Volgens het tot en met vrijdag 28 februari geldende RIVM-protocol was er geen aanleiding om deze patiënt te hoeven testen.

Beatrixziekenhuis sluit per direct

In nauw overleg met RIVM heeft Rivas Zorggroep besloten het Beatrixziekenhuis per direct te sluiten vanwege een grote kans op besmetting. Voor patiënten die momenteel in het ziekenhuis verblijven geldt dat zij geen bezoek mogen ontvangen. Nieuwe patiënten worden in overleg doorverwezen naar andere ziekenhuizen.
Anja Blonk, directeur van het Beatrixziekenhuis: ‘Het besmettingsrisico is groot. Wij willen niet dat patiënten, bezoekers, medewerkers en de inwoners van deze regio onnodig gevaar lopen. Om besmettingen te voorkomen, sluiten wij nu in samenspraak met RIVM de deuren van het ziekenhuis.’ 
Dit betekent ook dat alle afspraken in het Beatrixziekenhuis en de Lingepolikliniek niet doorgaan. Patiënten worden hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld.

Aanleiding en achtergrond

Vrijdagavond 21 februari heeft een patiënt zich gemeld op de Spoedeisende Hulp van het Beatrixziekenhuis met klachten aan de luchtwegen. De patiënt voldeed niet aan de toen geldende casusdefinitie corona van het RIVM om getest te hoeven worden op corona. De patiënt was niet in een risicogebied geweest of in aanraking gekomen met een bevestigde besmette patiënt. Halverwege de middag op vrijdag 28 februari heeft RIVM het protocol aangepast. De patiënt was toen al naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd.

besmettingen

Aanvullende maatregelen

Medewerkers, patiënten en bezoekers die in contact geweest zijn met de patiënt en/ of op de intensive care zijn geweest van 21 tot en met 28 februari zijn benaderd. Alle afspraken zijn gemaakt volgens de protocollen van het RIVM.
Voor medewerkers, patiënten en bezoekers die niet in contact zijn geweest met de patiënt en/ of op de intensive care zijn geweest van 21 tot en met 28 februari, gelden de richtlijnen zoals voor de rest van Nederland door het RIVM vastgesteld.

Voor meer informatie over het coronavirus en de richtlijnen: www.rivm.nl/nieuwcoronavirus 


Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Romboutslaan 105
3312 KP  Dordrecht

GHOR in beweging