Traumahelikopter

Gaat de patiënt met de traumahelikopter mee?

Bij een aantal ongelukken afgelopen tijd in de regio werd het Mobiel Medisch Team met de traumahelikopter ingezet. Wat doet dat team eigenlijk?

Het Mobiel Medisch Team (MMT) wordt ingezet wanneer direct specialistische medische zorg ter plaatse noodzakelijk is. Het bestaat naast de piloot uit een verpleegkundige en een arts. Dat is in de meeste gevallen een traumachirurg of een anesthesioloog. ,,Er zijn richtlijnen wanneer het MMT wordt ingezet. Bijvoorbeeld bij een val van hoogte, bij ongevallen met een hoogenergetische impact en bij beknelling van de ademhaling”, zegt David Drexhage van het Erasmus MC. Het MMT is onderdeel van het Traumacentrum Zuid West Nederland, dat gevestigd is in het Erasmus MC in Rotterdam.

De traumahelikopters zijn eigendom van de ANWB Medical Air Assistance. De vier traumacentra in Nederland huren de helikopters. In deze regio komen vooral de helikopters die in Amsterdam en Rotterdam staan. In Rotterdam staat de traumahelikopter op Rotterdam The Hague Airport. ,,Daar staat 24/7 een team paraat”, zegt Drexhage. ,,Ieder team heeft een eigen inzetgebied. Welke helikopter er komt, hangt af van wie beschikbaar is. We vliegen ook buiten ons gebied als dat nodig is.”

Onbereikbare plekken voor ambulance

De traumahelikopter is altijd een aanvulling op de reguliere ambulancezorg. ,,In sommige gevallen wordt alleen de helikopter ingezet”, zegt Olivier Visser van de ANWB. ,,Bijvoorbeeld naar plekken waar de ambulance moeilijk kan komen, zoals midden in het bos, in de duinen of ander onverhard terrein. Soms neemt de helikopter de patiënt mee. Dat kan vanwege de snelheid of vanwege de onbereikbaarheid van de locatie.”

Drexhage: ,,De kern van de taak is om het MMT op de plek van de noodsituatie te brengen. Heel af en toe gaat de patiënt mee in de helikopter. Er is wel plek voor, zeker in de nieuwe helikopter die we binnenkort gaan gebruiken. Dat gebeurt als de helikopter sneller bij het ziekenhuis is en elke seconde telt, bijvoorbeeld vanuit Zeeland. Vanaf veel andere plekken is de ambulance sneller bij de afdeling spoedeisende hulp.”

Traumaarts

Regelmatig valt in nieuwsberichten ook te lezen dat de trauma-arts meerijdt in de ambulance. ,,Dat gebeurt omdat de trauma-arts meer mag dan het ambulancepersoneel. Een trauma-arts mag ook een ademhalingsbuis aanbrengen en snijden. Als dat nodig is, vliegt de helikopter zonder arts terug en is daarna even niet inzetbaar. Dan nemen de helikopters uit de andere regio het even over”, zegt Drexhage.

Bron: AD.nl

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging