Opleiden

Wat zijn de taken van een ondersteuner in het CBT?

Woensdag 30 oktober hebben een aantal zorginstellingen uit onze regio deelgenomen aan de training voor ‘Ondersteuner in het CBT’. In samenwerking met Cuijpers Consultancy organiseren we deze training voor de derde keer in de afgelopen paar jaar. Ook dit keer hebben we de eer met een enthousiaste groep deelnemers te maken die opgefrist willen worden of juist geschoold willen worden in hun belangrijke functie in een CrisisBeleidsTeam (CBT).

Trainer Bastiaan Tamminga start met een filmpje over het incident in zorginstelling Ter Weel in Krabbendijke te Zeeland. Bastiaan: “Een incident waarvan je hoop dat ie nooit gebeurt, maar waar je rekening mee moet houden dat ie kan gebeuren. En met behulp van dit filmpje bespreken we waar je je als zorginstelling op kunt voorbereiden!”

Wie zijn onze partners

Als eerste start Bastiaan met een uitleg over ‘wat’ er bij je instelling komt te staan als er een incident à la Krabbendijke in je zorginstelling plaatsvindt. Aan de hand van magneetjes op een whiteboard krijgt de groep meer inzicht in de GRIP structuur. Werkzaamheden van de leden van het CoPI, ROT en BT worden uitgelegd. Ook aan de hand van de filmpjes, die de Veiligheidsregio ZHZ daar speciaal voor heeft laten maken, verduidelijken het voor de groep.

Ondersteuner

Eigen interne organisatie

Kijkend naar een incident als een brand in een zorginstelling met een aantal gewonden en een overleden persoon, is de vraag aan de deelnemers: wat houdt dit scenario in voor jullie interne organisatie? Daarop volgend gaan de deelnemers al brainstormend aan de slag in groepjes. Bastiaan triggert vervolgens de groep met vragen als:

  • wat doet de BHV,
  • wat zijn de taken van het CBT,
  • met wie heb je allemaal contact,
  • van welke ruimte in de instelling maak je gebruik als CBT,
  • welke middelen heb je daar tot je beschikking,
  • wie notuleert er tijdens het overleg van het CBT en waarmee doe je dat,
  • wat is de samenstelling in jullie CBT,
  • doe een emotiecheck,
  • maak werkafspraken over bijv. gebruik van mobiele telefoon, tijdsduur overleg,
  • maak een situatieschets,
  • heb je beeldvorming op orde.

Aan de slag

Bastiaan legt niet alleen uit wat er allemaal op je afkomt tijdens een incident, waar je aan moet denken, hoe je het beeld vormt, maar geeft ook praktische tips die de deelnemers kunnen gebruiken als zij er van zijn tijdens een incident. Met de nodige basisprincipes en tips kan de groep aan de slag met wat praktijkoefeningen. Een van de dingen die de deelnemers met elkaar oefenen is: wat bespreek je met je voorzitter voordat het overleg begint. “Leuk om te zien dat de deelnemers elkaar aanvullen en ervaringen delen”, aldus Bastiaan. “De groep heeft deze middag vragen kunnen stellen, kunnen oefenen en ervaringen gedeeld specifiek gericht op hun rol in een CrisisBeleidsTeam. We kijken terug op een zinvolle middag die door alle deelnemers als leerzaam en interessant is ervaren. De tijd vloog voorbij!”

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging