Rivas wint award

Rivas wint Innovatie Award met programma Gewoontegetrouw

Rivas Zorggroep heeft voor het programma Gewoontegetrouw de Innovatie Award van Planetree Nederland gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse landelijke Planetree Conferentie op donderdag 23 maart. Gewoontegetrouw heeft volgens de jury een positief effect op het welbevinden van bewoners, medewerkers en organisatie. Ook werd gekeken naar vernieuwing, overdraagbaarheid en toekomstwaarde.

Van de vijf genomineerden werden Rivas en Elver door de jury uitgeroepen tot winnaars. ‘We zijn natuurlijk ontzettend trots dat we deze award hebben gewonnen’, zegt Lilian Bouman, programmamanager Planetree bij Rivas. ‘Het is een mooie erkenning voor het programma, de inzet van onze medewerkers en de manier waarop zij de zorg leveren én oog hebben voor de bewoner.’ Bij deze award hoort een prijs van € 750,-. ‘We weten niet wat we met dit bedrag gaan doen, maar het wordt natuurlijk gebruikt voor Gewoontegetrouw werken binnen alle woonlocaties van Rivas.’

Gewoontegetrouw
Rivas Zorggroep wil met het programma Gewoontegetrouw nog meer ruimte maken voor en rekening houden met gewoontes en normen en waarden van bewoners. Nog te vaak zijn de wet- en regelgeving en de algemeen geldende normen en waarden leidend in de zorg en het dagelijks leven van de bewoners van de verpleeghuizen. Om Gewoontegetrouw tot een succes maken, speelt samenwerking tussen cliënten, familie en professionals een belangrijke rol.

Ervaringen
Gewoontegetrouw wordt nu toegepast in drie woonlocaties van Rivas. Het gaat om:

  • verpleeghuizen De Alblashof in Alblasserdam,
  • Judith Leysterhof in Hardinxveld-Giessendam en
  • woongroep Dalempoort in verpleeghuis Het Gasthuis in Gorinchem.

Medewerkers doen samen met bewoners en hun familie en naasten ervaringen op, waarmee ze samen de zorg verder verbeteren. Dit jaar wordt deze werkwijze verder toegepast in de andere verpleeghuizen van Rivas. ‘We hebben geleerd dat we ook oog moeten hebben voor de gewoonten van medewerkers, omdat die soms leidend zijn’, verduidelijkt Bouman. ‘Een aanpassing in deze gewoonten en dus de werkwijze, zorgt ervoor er nog meer ruimte ontstaat voor de gewoonten van onze bewoners.’

Planetree
Zorg wordt bij Rivas geboden volgens de principes van Planetree. Het is de basis voor het denken en handelen van alle medewerkers. Met Planetree wordt continu gewerkt aan verbetering van de zorg en het welzijn van cliënten. De medewerkers van Rivas laten zich daarbij iedere dag opnieuw inspireren door wat cliënten nodig hebben en wensen. Zo hebben de medewerkers scherp oog en aandacht voor de mens achter de bewoner en wordt niet alleen gekeken naar ziekte en genezing van de ziekte.

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging