Meldkamer Rotterdam geopend

Meldkamer Rotterdam officieel geopend

Met de onthulling van een plaquette in de entrée hebben minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en de meldkamermedewerkers Suzanne Dusseljee en Rens Bouthoorn gisteren de meldkamer Rotterdam officieel geopend. De meldkamer in het Rotterdamse World Port Center is ontstaan uit de samenvoeging van de meldkamers Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. De feestelijke opening was het sluitstuk van een jarenlange zorgvuldige voorbereiding en samenwerking die zorgde voor een efficiënte en effectieve meldkamer.

Landelijke meldkamerorganisatie
Na de openingshandeling spraken minister Grapperhaus, de burgemeester van Rotterdam Aboutaleb en lid korpsleiding politie Liesbeth Huyzer de aanwezigen toe. De minister benadrukte het belang van de komst van een virtuele landelijke meldkamerorganisatie met tien locaties, waaronder de meldkamer Rotterdam. Dit moet leiden tot meer veiligheid door uniforme landelijke kwaliteit, verbetering van de bereikbaarheid tijdens piekbelasting, meer uitwijkmogelijkheden in geval van uitval, betere informatie-uitwisseling tussen diensten en regio’s en betere dienstverlening voor de burger.

Bekijk hier de nieuwe meldkamer

Cruciale rol
Burgemeester Aboutaleb sprak mede namens burgemeester Kolff van Dordrecht en benadrukte de cruciale rol die de meldkamer speelt in de multidisciplinaire samenwerking in de beide regio’s. Een gebied met bijzondere risico’s en 1,7 miljoen inwoners die honderdduizenden malen per jaar de meldkamer bellen om incidenten te melden of hulp te vragen. Om er voor te zorgen dat de 250 meldkamermedewerkers dit optimaal kunnen regisseren en coördineren, is de meldkamer Rotterdam gebouwd: robuust, state of the art en op de toekomst voorbereid. Lid korpsleiding Liesbeth Huyzer stond stil bij het belang van de stabiliteit en continuïteit van de meldkamers.

Nieuwe fase hulpverlening
Algemeen directeur Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Carlo Post: “Ik ben blij dat de migratie goed is verlopen. We gaan een nieuwe fase van hulpverlening in onze regio in. Ik ben de vele mensen die de afgelopen jaren intensief met elkaar hebben samengewerkt zéér erkentelijk voor hun bijdragen. Het was voor iedereen een ‘once in a lifetime’ klus en samen hebben we het beoogde resultaat kunnen neerzetten. . “Ik wens alle centralisten en ook onze VIC’ers heel veel succes op hun nieuwe werkplek in Rotterdam”.

Eerst redden, dan blussen
Centralist Ton Lagendijk ging in op de samenwerking en de mooiste en grootste meldkamer van Nederland. Een meldkamer waarbij de drie kolommen rood, wit en blauw net zo bij elkaar horen als de kleuren van de Nederlandse vlag. Ton sloot af met: “Mede namens mijn collega’s: We zorgen samen voor de zorg, zijn waakzaam en dienstbaar en zullen eerst redden en dan blussen”.

Tekst: Leo den Otter – VRZHZ
Foto: Ana de Wit

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Romboutslaan 105
3312 KP  Dordrecht

GHOR in beweging