Leer over ZiROP in 1,5 minuut!
Benieuwd naar wat een Ziekenhuizen Rampen Opvang Plan (ZiROP) inhoudt? Bekijk het nieuwe filmpje van het Traumacentrum ZWN, speciaal gemaakt…
Lees verderVoor het onderzoek is het belangrijk dat mensen meedoen die op verschillende afstanden van de fabriek wonen. Uit de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht worden –willekeurig- 600 mensen uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. Het bloedonderzoek vindt plaats onder bewoners die lange tijd dichtbij de fabriek hebben gewoond en ter controle ook bij mensen die daar nog niet zo lang of juist ver van de fabriek wonen. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en gratis.
Onderzoek RIVM
Eind maart 2016 publiceerde het RIVM haar rapport ‘Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden’ (te vinden via http://www.rivm.nl/Onderwerpen/P/PFOA). Een conclusie was dat direct omwonenden van de Chemours/DuPont fabriek in Dordrecht in de periode 1977-2002 mogelijk langdurig zijn blootgesteld aan een verhoogde uitstoot van PFOA, met als resultaat een mogelijk verhoogde concentratie PFOA in het bloed. Eén van de aanbevelingen in het rapport is om steekproefsgewijs – door middel van bloedonderzoek – te verifiëren of de PFOA-serumwaarden onder omwonenden overeenkomen met de berekeningen van het RIVM.
Het steekproef bloedonderzoek
Het bloedonderzoek wordt uitgevoerd door de GGD ZHZ. Alleen mensen die een uitnodigingsbrief ontvangen, kunnen meedoen aan het onderzoek. Zij kunnen via de website van de Dienst Gezondheid & Jeugd of telefonisch een afspraak maken voor de bloedafname. Het bloedonderzoek vindt plaats op drie locaties zo dicht mogelijk bij de deelnemers:
Het steekproef bloedonderzoek voor de controlegroep vindt plaats op dinsdag 4 en woensdag 5 oktober bij de Dienst Gezondheid & Jeugd. Elke deelnemer krijgt een uniek deelnemersnummer toegekend. De naam van de deelnemer wordt niet vermeld.
Tijdens het onderzoek worden twee buisjes bloed (in totaal 16 ml) afgenomen en vullen de deelnemers een vragenlijst in. Het serum uit het bloed wordt voor onderzoek gestuurd naar een gekwalificeerd laboratorium. Daar wordt de PFOA-concentratie gemeten.
Het is van groot belang voor het onderzoek dat zoveel mogelijk uitgenodigde mensen ook daadwerkelijk deelnemen aan dit gratis onderzoek. Na de bloedafname ontvangen zij voor de genomen moeite een cadeaubon van € 25,–.
Resultaten onderzoek
De uitkomsten van het onderzoek worden verwerkt in een rapport en/of publicatie. Hierin staan geen persoonlijke gegevens van de deelnemers aan het bloedonderzoek. Het RIVM en de GGD geven de uitslagen van het bloedonderzoek niet door aan de huisarts en/of behandelend specialist van de deelnemers.
Deelnemers aan het bloedonderzoek kunnen wel zelf de uitslag van de concentratie PFOA in hun bloed ontvangen. Als zij hier prijs op stellen, dan krijgen zij de uitslag medio april 2017 per post thuis.
Benieuwd naar wat een Ziekenhuizen Rampen Opvang Plan (ZiROP) inhoudt? Bekijk het nieuwe filmpje van het Traumacentrum ZWN, speciaal gemaakt…
Lees verderEen video van een bizar treinongeluk; een bus vol mensen was zogenaamd doormidden gereden door een trein. Slachtofferacteurs maakten het…
Lees verder
GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL Dordrecht