Tour de Frances femmes

Tour de France Femmes: Anouk en Daphne schaken achter de schermen op meerdere borden

Als een bliksemschicht flitste de Tour de France Femmes door de regio. “In vijftig minuten legden ze de route in onze omgeving af. Toeschouwers zagen het peloton met volgwagens en -motoren in twee minuten aan zich voorbij schieten. Maar achter de schermen hebben we het evenement samen met collega’s en partners een jaar voorbereid. Het was mooi om daarmee bij te dragen aan een leuke dag voor de vele toeschouwers.” Adviseur GHOR voor evenementen en zorgcontinuïteit Anouk van Galen en regionaal evenementencoördinator Daphne van Meer kijken terug op een geslaagde Tour.

Tour de Frances femmes“Een jaar geleden werd bekend dat de derde editie van de Tour de France Femmes voor de eerste keer buiten Frankrijk zou starten en dat Dordrecht de startplaats van de tweede etappe werd. Gevolgd door een etappe door de Alblasserwaard”, vertelt Daphne. ‘We legden gelijk contact met partners. Zoals de politie, ambulancedienst, de meldkamer en betrokken gemeenten. Met de Veiligheidsregio’s Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden omdat de Tour ook door hun regio trok. Met de organisator van de Tour, ASO, en het namens hen uitvoerende SportVibes.”

Karavaan Tour de France Femmes

“Omdat de hele karavaan in een minuut of vijftig door de regio flitst, vragen mensen wel eens waar je dan een jaar lang zo druk mee bent”, vult Anouk aan. “Dat komt vooral doordat zo’n internationaal evenement van formaat niet alleen vóor, maar ook achter de schermen veel dynamiek met zich meebrengt. Voor ons zit dat vooral in bereikbaarheid voor ambulances en brandweer. Want inwoners die 112 bellen moeten elk moment op ons kunnen rekenen. Daarnaast is het niet de bedoeling dat we met zwaailichten, sirenes en gillende banden dwars door het parcours en de camerabeelden van de koers en de omgeving rijden.”

Tour de Frances femmes

Mooi om de vele toeschouwers in de regio een leuke dag te bezorgen

– Daphne van Meer

Schaken

Om de organisatorische puzzel te leggen, werd achter de schermen op meerdere borden geschaakt:

  • Hoe blijft de meldkamer bijvoorbeeld op de hoogte van de positie van het peloton?
  • Waar en wanneer kunnen brandweerwagens en ambulances het parcours eventueel oversteken?
  • Waar positioneren we een ambulance en een tankautospuit om zo snel en effectief mogelijk te kunnen worden ingezet?

Anouk: “Dat betekent veel communiceren en met korte, heldere boodschappen de informatie geven die betrokkenen nodig hebben. Daarnaast is gekozen voor een route waarbij het ziekenhuis steeds bereikbaar bleef. Waar de buurregio’s hun organisatie opschaalden, kozen wij met Crisisbeheersing in de samenwerking met de witte en de rode kolom voor de reguliere aanpak, met vaste contactpersonen en communicatielijnen. We hebben namelijk een ingespeeld team dat samen met partners de juiste kennis en ervaring heeft voor zulke evenementen.”

Plezier

Tour de France FemmesAlle voorbereidingen zorgden uiteindelijk voor een gezellig en sportieve dag, met heel veel enthousiaste toeschouwers langs de route. Anouk: “Ik kreeg in mijn rol als OvD-G de gelegenheid een Franse ambulance en de VIP-area te bekijken. Hartstikke interessant. Het was ook leuk om de renners van dichtbij te zien. We hebben ze in Dordrecht, in de Alblasserwaard en bij de tijdrit in Rotterdam aangemoedigd. Het was heel fijn om op deze manier nieuwe relaties te leggen en te genieten van een jaar aan voorbereiding.” Daphne: “Heel mooi om opnieuw bevestigd te zien dat we kunnen vertrouwen op onze kracht en expertise en dat we met partners bij mochten dragen aan een prachtig evenement.”

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging