Stagiaire aan het woord

Stagiaire aan het woord – Terugblik op de CoPI oefendagen

Eens in de zoveel tijd hebben wij bij de GHOR plaats voor een stagiair(e). Floor Borgman loopt tijdens het derde jaar van haar opleiding Integrale Veiligheidskunde een twintig weken meeloop- en onderzoekstage bij ons.

Stagiaire aan het woordIn de periode van februari tot en met april jl. heeft zij mee mogen lopen in de voorbereiding en uitvoering van de CoPI-dagen: een driedaagse oefening voor het Commando Plaats Incident. Samen met mij en de andere twee oefenleiders heeft Floor in het voortraject meegelopen en tijdens de CoPI-dagen als oefenstaf meegedraaid.

 

 

Floor: “In de voorbereiding van de CoPI-dagen heb ik de verschillende overleggen bijgewoond en mee mogen denken met de scenario’s. Ik vond het heel interessant om met de verschillende diensten mee te kijken wat er voorafgaat aan zo’n grootschalige oefening. Vooral door met de verschillende diensten na te denken over de diversiteit aan rollen en perspectieven heb ik op een heel andere manier naar een crisissituatie leren kijken! In de voorbereiding heb ik de scenario’s en het draaiboek mogen uitwerken: dit vond ik erg leuk en leerzaam om te doen.”

Start oefening tijdens GRIP 2

“De eerste CoPI-dag vond plaats op 2 april”, gaat Floor verder. “Een themadag waarin onderwerpen als analyseren, bevolkingszorg en nazorg aan bod kwamen. In de uitvoering een dag met een onverwachte wending, omdat de crisisorganisatie in de ochtend nog middenin een GRIP 2-situatie zat (de brand bij het papierrecyclingbedrijf Peute te Dordrecht). Dit zorgde ervoor dat de dag met minder deelnemers startte dan verwacht: gelukkig haakten er later op de dag een groot deel alsnog aan. Ondanks dat de theorie voorop stond was het een interactieve dag met veel afwisseling: werkgroepen afgewisseld met plenaire presentaties.”

Stagiaire aan het woord

Teamdynamiek in crisissituatie

“Tijdens de tweede en derde CoPI-dag kwamen praktijkoefeningen aan bod. Het CoPI kwam bijeen en zij werden gealarmeerd voor een GRIP-oefenscenario waarvoor zij moesten opkomen. Op de tweede dag ging dit vooraf aan een escaperoom. In de CoPI-setting werden zij de escaperoom ingestuurd, met als doel om de teamdynamiek in een crisissituatie te stimuleren. Na de escaperoom kwam de alarmering voor de GRIP-situatie: een gasexplosie ten tijde van The Passion! Het scenario op de derde en tevens laatste dag was een chloorongeval in het zwembad van de Sportboulevard tijdens de Koningsspelen: nét wanneer het zwembad vol lag met basisschoolleerlingen. Op de ‘incidentlocatie’ stond de CoPI-bak al klaar, waar zij de eerste twee CoPI-overleggen hielden. Beide dagen werden afgesloten met een evaluatiesessie met de waarnemers van Liberlei.”

“Over de werking en processen van een operationele crisisorganisatie had ik tijdens mijn studie al diverse vakken gevolgd”, sluit Floor haar verslag af. “Om dit in het ‘echt’ mee te maken was een hele bijzondere en perspectief-verbredende ervaring. Ik heb heel veel geleerd over het belang van rust houden: eerst goed rondkijken en de omstanders bevragen, dán pas de CoPI-bak in. Maar ook over opschaling: hoe in de theorie word gekeken naar een eisenlijst als voorwaarde om op te schalen, wordt er in de praktijk veel meer de vraag gesteld: ‘Wat hebben wij in deze situatie nodig?’. Ik vond het heel interessant om te zien wat de overlegstructuur is, wat wordt besproken en hoe de verantwoordelijkheden worden verdeeld. Al met al een onwijs gave, leuke en leerzame ervaring!”

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Romboutslaan 105
3312 KP  Dordrecht

GHOR in beweging