digitaal beoefend

Secties GGDGHOR zijn digitaal beoefend

Een kettingbotsing op de N3 met onder andere een touringcar vol tieners en veel slachtoffers. De chaos is groot, de snelweg is afgesloten en er lopen veel mensen op de snelweg. Je wordt als sectie GGDGHOR gealarmeerd … Dit is het scenario waarmee de secties van de GGDGHOR Crisisorganisatie het eerste kwartaal van 2021 zijn beoefend.

De sectie GGDHOR komt bijeen op het moment dat er zich een grote ramp of crises voordoet in de regio, waarbij multidisciplinaire afstemming op ROT-niveau (GRIP 2) nodig is. De sectie wordt in basis bezet door de Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg (ACGZ), de Hoofd Ondersteuning (HOn), de Hoofd Informatie (Hin) en de Operationeel Medewerker (OMSG). Afhankelijk van de aard van het incident kan de sectie worden uitgebreid met de procesleiders van de GGD, te weten: Infectieziektebestrijding, Medische Milieukunde, Psychosociale Hulpverlening of Gezondheidsonderzoek na Rampen.

Goed op elkaar ingespeeld

Het doel van deze trainingen is, naast het vakbekwaam blijven van de piketfunctionarissen, om kennis met elkaar te maken en bekend te raken met elkaars werkwijze. Door verschuivingen in de piket-pool hebben het afgelopen jaar veel wisselingen plaats gevonden in de samenstelling van de teams. Om ervoor te zorgen dat je tijdens een crisis weet met wie je in het team zit en goed op elkaar bent ingespeeld is het belangrijk om regelmatig met elkaar te oefenen.

Digitaal oefenen een succes!

Het afgelopen jaar is de GGDGHOR zo druk met de COVID-19 pandemie geweest dat het een welkome afwisseling is om eens níet bezig te zijn met COVID-19. De deelnemers waren enthousiast over het digitaal oefenen als alternatief voor het fysiek oefenen. Het fysiek oefenen heeft nog altijd voorkeur, maar is door tools als ‘scherm delen’ en de chatfunctie een goed alternatief. Op deze manier zorgen wij ervoor dat onze piketorganisatie 24/7 paraat staat op het moment dat zich een ramp of crises voordoet in de regio.

“Het is absoluut geen vervanging, maar ik denk zeker wel dat het een toegevoegde waarde kan hebben”, aldus Stef Wurslin, Operationeel Medewerker in de sectie. “Het digitaal oefenen is toch even een heel andere vorm om met elkaar in de sectie je ‘ding’ te doen en met elkaar te socializen. Bij het digitaal oefenen wordt zeker meer discipline van je gevraagd. Zo moet je heel ouderwets in deze nieuwerwetse omgeving je hand opsteken en netjes op je beurt wachten als je iets wilt delen. Nu ik volledig thuis werk, kost het mij geen extra reistijd om naar de oefening te gaan. Dus ja, het is ook wel een mooie winst in de agenda.”
Hoofd Informatie, Leon van Noort: “Ondanks dat de training online moest gebeuren was dit een hele nuttige oefening. Juist door met elkaar de scenario’s door te nemen en af te stemmen blijft de kennis actueel. Ook was het erg prettig om te kunnen oefenen met de eigen sectie om op elkaar ingespeeld te raken. Je collega’s uit de sectie zie je normaal alleen indien je wordt opgeroepen. Zo blijven we in contact, houden de vaardigheden op peil en werken tegelijk aan onze teamvorming. Zeker als nieuwkomer in het team was dit voor mij erg waardevol.”

GGDGHOR digitaal

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Romboutslaan 105
3312 KP  Dordrecht

GHOR in beweging