GHOR mediatraining

ODG’en trainen vragenvuur media

Op donderdag 21 juni jl. heeft de jaarlijkse mediatraining voor Karel van Hengel, Hans Janssen en Chris Dekkers plaatsgevonden. Als Operationeel Directeur GHOR (ODG) geven zij ten tijde van een incident leiding aan de geneeskundige hulpverlening in onze regio.

GHOR mediatrainingDo’s and don’ts
“Onder de bezielende leiding van Ronald Brouwers (voorheen hoofdredacteur bij RTV Rijnmond) en in samenwerking met Sander Zwanenburg van de GHOR, zijn wij aan de slag gegaan”, aldus Chris Dekkers. “De opzet van die dag is een mengeling van belangrijke uitgangspunten rondom het interview, een persconferentie en een persstatement. Ook het radio- en TV interview en de gebruikte journalistieke technieken zijn aan de orde gekomen. We hebben veel tips en richtlijnen gekregen betreffende de voorbereiding op deze activiteiten!”

Weerbastig
Maar de echte leerervaringen zijn opgedaan in de praktijkoefeningen, die het hoofdbestanddeel van de mediatraining uitmaakte. Theorie is mooi, maar de praktijk is weerbarstiger. Er is veel geoefend  met een aantal casus, bijvoorbeeld over:

  • de verspreiding van de jodiumtabletten,
  • de inenting tegen baarmoederhalskanker (HPV vaccin) bij meisjes,
  • of zieke deelnemers die een open dag bezochten van het Da Vinci College

Professioneel interview
Na een korte voorbereidingstijd heeft Ronald de ODG’en een interview afgenomen wat daarna aan de hand van de opgenomen beelden is besproken. Chris: “Het toepassen van de eerder besproken richtlijnen en tips blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig te zijn als je door een professionele journalist word geïnterviewd. Deze realistische manier van oefenen is door ons als zeer leerzaam en vooral nuttig ervaren. Om de vaardigheden op het vlak van het te woord staan van de pers goed op peil te houden is een jaarlijkse oefening zeker geen overbodige luxe. Dus in 2018 gaan wij wederom op de pijnbank bij Ronald Brouwers!”

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Romboutslaan 105
3312 KP  Dordrecht

GHOR in beweging