nieuw alarmeringssysteem hartslagnu

Eén nieuw landelijk alarmeringssysteem voor reanimatie

HartveiligWonen en HartslagNu, de twee alarmeringssystemen voor reanimatie en AED-hulpverlening in Nederland, slaan de handen ineen en gaan over naar één landelijk systeem om burgerhulpverleners te alarmeren wanneer uit hun buurt een melding binnenkomt van een circulatiestilstand.

Alle meldkamers ambulancezorg zullen in de loop van 2018 gebruik maken van dit systeem. Dit betekent dat burgerhulpverleners straks via hun telefoon snel en efficiënt gealarmeerd kunnen worden, wanneer ze in de buurt van een melding zijn.

Stichting
Om de overgang naar één alarmeringssysteem mogelijk te maken, wordt een nieuwe, onafhankelijke stichting opgericht, die de naam HartslagNu krijgt. HartveiligWonen levert de technologie voor het nieuwe landelijk alarmeringssysteem. De samenwerking tussen HartveiligWonen en HartslagNu om tot één landelijk systeem te komen, wordt ondersteund door:

  • De Hartstichting,
  • GGD GHOR Nederland,
  • Het Nederlandse Rode Kruis,
  • het Ministerie van Volksgezondheid,
  • Welzijn en Sport en
  • Ambulancezorg Nederland.

Niet opnieuw
In de komende maanden worden alle gegevens uit het huidige alarmeringssysteem van HartslagNu en HartveiligWonen samengevoegd. Vrijwilligers van beide systemen hoeven zich dus niet opnieuw aan te melden en worden de komende tijd actief meegenomen in de overgang. Zodra de nieuwe app beschikbaar is, worden zij hierover geïnformeerd en gevraagd om de nieuwe app te downloaden. Alarmering via sms blijft gewoon mogelijk.
Ook gemeenten, veiligheidsregio’s en lokale AED-stichtingen behouden voorlopig de contractuele verplichtingen met de huidige aanbieders, HartveiligWonen en HartslagNu.
Het doel is om halverwege 2018 de samenvoeging van de twee systemen operationeel te hebben. Vragen over de samenvoeging, klik hier.

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Romboutslaan 105
3312 KP  Dordrecht

GHOR in beweging