Kennisdag spoedzorg: digitalisering en integratie van huisartsenpost en spoedeisende hulp
In de ROAZ-regio Zuidwest-Nederland is een onderzoek uitgevoerd naar de knelpunten en wensen voor de integratie van de Huisartsenpost (HAP)…
Lees verderHet is begin november. Afgelopen nacht heeft zich een heftige storm ontwikkeld boven de Noordzee, waardoor het water hard de rivieren in wordt gestuwd. Hierdoor is het waterpeil de afgelopen uren snel gestegen. Ter hoogte van Nieuw-Lekkerland is de dijk verzwakt door het ontstaan van zandkwel. Het waterschap is, met behulp van de brandweer en andere vrijwilligers, de dijk aan het verstevigen. De kans dat de dijk het begeeft is 1 op 10. Er is preventief opgeschaald naar GRIP 4.
Dit was het scenario waarmee de secties van de GGDGHOR Crisisorganisatie dit najaar zijn beoefend. Thema? Hoogwater, niet te missen. Want het thema hoogwater is, na het kritische onderzoek naar de zogenoemde ‘lek geprikte’ Lekdijk en de overstromingen in Limburg, misschien wel actueler dan ooit. Daarbij is hoogwater in onze regio altijd al een belangrijk thema in het risicoprofiel geweest: zowel de Maas, de Lek als de Merwede (aftakking van de Waal) meanderen door het landschap van Zuid-Holland Zuid richting de zee. Hierdoor wordt de regio opgesplitst in diverse eilanden, wat maakt dat watermanagement een belangrijke core-business is van ons als Veiligheidsregio.
Het doel van de oefeningen was, naast het vakbekwaam blijven van de GGDGHOR piketfunctionarissen, om de basis op orde te krijgen. Denk hierbij aan:
Daarnaast was ‘kennen en gekend worden’ ook een belangrijk doel: door de COVID-19 periode hebben alle fysieke oefeningen ruim anderhalf jaar stil gelegen. Deze reeks oefeningen was voor de secties daarom de eerste keer in lange tijd (en voor de nieuwe piketfunctionarissen überhaupt de eerste keer) dat zij elkaar zagen en fysiek konden oefenen.
Terugblikkend kan geconcludeerd worden dat de oefeningen een succes waren! Ondanks dat geen enkele sectie eerder in deze samenstelling hadden geoefend, was er binnen alle teams een fijne en effectieve samenwerking. De functionarissen wisten goed hun weg binnen de sectie te vinden, wisten welke partners al dan niet geïnformeerd moesten worden, en ook werd binnen ieder team aandacht besteed aan het scenario denken. Enkele aandachtspunten zijn: de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het loggen en het maken van werk- en procesafspraken. Dit nemen wij mee als oefendoelen naar de volgende sectie-oefeningen. Op deze manier zorgen wij ervoor dat onze piketorganisatie 24/7 paraat staat op het moment dat zich een ramp of crises voordoet in de regio.
In de ROAZ-regio Zuidwest-Nederland is een onderzoek uitgevoerd naar de knelpunten en wensen voor de integratie van de Huisartsenpost (HAP)…
Lees verderAls een bliksemschicht flitste de Tour de France Femmes door de regio. “In vijftig minuten legden ze de route in…
Lees verder
GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL Dordrecht