prikken zonder afspraak

Prikken zonder afspraak verlengd: GGD ziet nog voldoende animo voor coronavaccinaties

GGD Zuid-Holland Zuid gaat voorlopig door met prikken zonder afspraak. Volgens de gezondheidsdienst is er nog voldoende animo voor de coronavaccinaties. “Ook Oekraïense vluchtelingen zijn welkom om een prik te halen.”

De GGD maakte twee weken geleden bekend een aantal vaste priklocaties te sluiten. In plaats daarvan focust de dienst zich op de wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft. Vorige week zijn er op deze tijdelijke locaties in totaal 900 prikken gezet. “En dat in vijf dagen tijd, want we waren tweede paasdag gesloten’’, zegt een woordvoerder.

Sommige mensen hebben de middelen niet om verder te reizen, bij anderen gaat het meer om gemak

– Woordvoerder GGD Zuid-Holland Zuid

De week ervoor ging het om 1700 prikken en nog een week eerder waren het er 2400. “Het loopt dus wel iets terug. Ook omdat we minder open waren vanwege de feestdagen. Maar we hebben het nog steeds over best grote aantallen.’’

prikken zonder afspraak

En dus loont het volgens de GGD nog steeds de moeite om door te gaan met prikken zonder afspraak. Een deel bestaat uit herhaalprikken tegen corona. Deze tweede boosterprik is voor mensen vanaf 60 jaar en specifieke groepen met een kwetsbare gezondheid. Daarnaast komen er ook nog steeds mensen voor hun eerste, tweede of boosterprik. Daarbij blijkt een locatie ‘om de hoek’ vaak doorslaggevend.

Nieuwe locaties

Eind mei sluit de vaccinatielocatie aan de Einsteinstraat 8 in Gorinchem. Eind juni volgt de vaccinatielocatie aan de Groeneweg 16 in Puttershoek. De vaste locatie in Dordrecht blijft wel open. De pop-uplocaties moeten zorgen voor een betere spreiding.

“Sommige mensen hebben de middelen niet om verder te reizen, bij anderen gaat het meer om gemak. Daarom gaan we naar de mensen toe. Zo bieden we alle inwoners in de regio de gelegenheid laagdrempelig, dichtbij huis en zonder afspraak een vaccinatie te halen.’’

Wij begrijpen ook wel dat het niet het eerste is waar je aan denkt als je net gevlucht bent

– Woordvoerder GGD Zuid-Holland Zuid

In overleg met gemeenten is een planning gemaakt tot en met 18 juni. Er zijn locaties gevonden in Dordrecht (Crabbehoeve, Pauluskerk), Hardinxveld-Giessendam (De Parel), Hendrik-Ido-Ambacht (Cascade), Nieuw-Lekkerland (Het Carillon) en Zwijndrecht (Hart van Meerdervoort). Op de website van de GGD staat een schema welke locaties op welke dagen geopend zijn, van 12 tot 18 uur.

“Een einddatum hebben we niet. We gaan in elk geval door tot en met 18 juni. Dan zullen we opnieuw inventariseren hoe het met de vaccinatiegraad zit in de wijken, wat de opdracht is vanuit het kabinet en of er dan nog behoefte is aan tijdelijke vaccinatielocaties. Stel dat de opkomst heel erg daalt en er komen nog maar vijf tot tien mensen naar een locatie, dan moet je je afvragen of dat nog nodig is.’’

Oekraïne

Ook Oekraïense vluchtelingen zijn welkom om een prik te halen. Volgende week begint de GGD Zuid-Holland Zuid met het bezoeken van de eerste opvanglocaties om voorlichting te geven. Ook worden er folders gedrukt in het Oekraïens over corona.

De lage vaccinatiegraad – in Oekraïne is nog geen 35 procent dubbel gevaccineerd tegen corona – is een punt van zorg. Dit vergroot het risico op besmettingen in bijvoorbeeld opvangplekken voor vluchtelingen. “Wij begrijpen ook wel dat het niet het eerste is waar je aan denkt als je net gevlucht bent, maar vinden het wel belangrijk om hier voorlichting over te geven.’’

Daarnaast bestaan er zorgen over een mogelijke uitbraak van polio en mazelen. Veel vluchtelingen in Nederland worden opgevangen in de Biblebelt, waar de vaccinatiegraad gemiddeld lager ligt dan in de rest van het land. Het RIVM heeft daarom een brief gestuurd naar reformatorische organisaties om alert te zijn.

Bron: AD.nl

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging