Kennisdag spoedzorg: digitalisering en integratie van huisartsenpost en spoedeisende hulp
In de ROAZ-regio Zuidwest-Nederland is een onderzoek uitgevoerd naar de knelpunten en wensen voor de integratie van de Huisartsenpost (HAP)…
Lees verderNaast de tijdelijke huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne vragen ook minder zichtbare punten aandacht in de opvang. Zoals zorg voor hun gezondheid. Pim van Dam en Ben de Haan van de GHOR belichten wat daar achter de schermen bij komt kijken. In deel twee gaan Tamara Schiedon en Anouk van Galen in op opvanglocaties en de bijdragen van huisartsen.
“Een groot deel van de opvang wordt geregeld door onze collega’s van team Bevolkingszorg’, vertelt Pim van Dam. “Maar ook als GHOR bekeken we al snel wat er op ons afkwam. In 2015 vluchtten grote groepen mensen uit Syrië, Afghanistan en Afrikaanse landen naar West-Europa, waarvan een deel naar Nederland. Namens de GHOR vormden Anouk van Galen en ik toen een duo als Hoofd Informatie geneeskundige zorg en hebben we veel kennis en ervaring opgebouwd. Daardoor hebben we nu aan een half woord genoeg en wisten we min of meer wat we inhoudelijk konden verwachten.”
Pim: “Zodra opvanglocaties bekend zijn, zorg ik voor een contactkaart voor leidinggevenden op de locaties over hulp van onder meer huisartsen, tandartsen, verloskundigen, apotheken, de Dienst Gezondheid & Jeugd en psychosociale gezondheidszorg. Want je kunt je voorstellen dat die mensen nogal wat meemaken. Formeel gezien zijn ze medisch onverzekerd, waardoor niet alle zorg automatisch wordt verzekerd en we gedeeltelijk aangewezen zijn op de bereidwilligheid om Oekraïense patiënten toch te behandelen. Soms verloopt dat wat moeizaam, bijvoorbeeld omdat organisaties al krap in hun personeel zitten. In andere gevallen is de bereidheid enorm. Zo neemt namens de tandartsen iemand de coördinatie voor de hele regio Gorinchem op zich. Ook de verloskundigen staan klaar zonder de precieze consequenties al te kennen. Het kost enorm veel tijd aan de telefoon om alles netjes en kwalitatief goed op papier en op de contactkaart te krijgen. Maar dankzij onze goede contacten en samenwerking met uiteenlopende organisaties hebben we de afgelopen jaren best wel good will opgebouwd en weten we vaak bij wie we moeten zijn.”
Ben: “We hebben ook gehandicaptenzorg, jeugdzorg, Veilig Thuis, maar ook tolken nodig om de juiste hulp te kunnen bieden. Verder informeren we onze bestuurders, zodat zij partnerorganisaties en pers op de hoogte kunnen houden. De komende tijd richten we ons ook meer op vluchtelingen die niet in de opvanglocaties terecht komen maar bijvoorbeeld via stichtingen en kerken bij particulieren verblijven. Zodat we ook die mensen de juiste steun en zorg kunnen geven. Zo weten we ook nu door vlotte samenwerking in korte tijd weer veel voor elkaar te krijgen.”
In de ROAZ-regio Zuidwest-Nederland is een onderzoek uitgevoerd naar de knelpunten en wensen voor de integratie van de Huisartsenpost (HAP)…
Lees verderAls een bliksemschicht flitste de Tour de France Femmes door de regio. “In vijftig minuten legden ze de route in…
Lees verder
GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL Dordrecht