Kennisdag spoedzorg: digitalisering en integratie van huisartsenpost en spoedeisende hulp
In de ROAZ-regio Zuidwest-Nederland is een onderzoek uitgevoerd naar de knelpunten en wensen voor de integratie van de Huisartsenpost (HAP)…
Lees verderTijd voor een eerste terugblik. Na een jaartje te werken binnen de regio is het goed om even terug te kijken. Inmiddels is dit alweer de 11de blog voor de website van de GHOR. Waarom doe ik dat eigenlijk? De grootste drijfveer zit hem in mijn eigen interesse. Ik kom theorieën tegen die kunnen verklaren waarom we goed of juist helemaal niet zo goed bezig zijn. Als ik zoiets lees, word ik enthousiast en denk ik; anderen moeten dat ook weten! Het levert soms weer boeiende gesprekken op en het scherpt mijn eigen gedachten!
De Veiligheidsregio als organisatie is op dit moment gesetteld. De wettelijke structuur staat inmiddels wel. Al blijven we ons uiterste best doen om die te verbeteren. Gelukkig biedt deze tijd ook de kans om verder te denken. Er komen steeds meer geluiden van nieuwe crises, waarbij we denken aan ICT uitval, elektriciteitsstoringen, cascade effecten enzovoorts. Crises die in potentie maatschappij-ontwrichtend zijn èn waarvan de kans alleen maar toeneemt. Kijk maar eens naar de regionale risicoprofielen om je heen. Dit betekent niet dat het bestaande verkeerd is. We kunnen ons wel de vraag stellen: is het afdoende? Klopt het met wat de maatschappij van ons vraagt? Wat mij betreft: erg boeiend om hier mee aan de slag te zijn.
Het was ook het jaar dat ik naast de nieuwe baan, ook mijn master afrondde. Binnenkort ontvang ik mijn MSc papiertje, waar ik erg blij mee ben. Niet zozeer om het papiertje, maar wel omdat het een nieuwe wereld heeft geopend. Een nieuwe wereld van theorieën en informatie, waarmee crisisbeheersing geholpen kan worden. Maar het heeft me ook geholpen om soms op een andere manier even mee te denken over een vraagstuk. Soms helpt het om niet in de modus van ‘actie’ te schieten, maar eerst eens te beschouwen ‘waarom’ dit nu de oplossing is voor een probleem. Bijvoorbeeld: in hoeverre moeten we ons nu voorbereiden op een incidenttype? Doen we het omdat het moet? Omdat we risico’s willen vermijden? Omdat we doorgeschoten zijn in onze professionaliseringsdrang? Ik vind het leuk om af en toe op deze manier te spiegelen, mijn opleiding heeft me daar erg bij geholpen.
Wellicht iets voor de goede voornemens voor 2020…
Dit blog is geschreven door Jos Bal (destijds Beleidsadviseur GHOR), omdat ik het leuk vind om af en toe eens wat informatie te delen naar aanleiding van mijn afgeronde opleiding Risk, Crisis and Disastermanagement. Bovendien vind ik dat we vanuit de Veiligheidsregio, als deskundige op het gebied van crisisbeheersing, onze kennis en ervaring zoveel mogelijk moeten delen. Overigens reflecteert deze blog mijn eigen visie op crisisbeheersing en niet die van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid of de GHOR.
In de ROAZ-regio Zuidwest-Nederland is een onderzoek uitgevoerd naar de knelpunten en wensen voor de integratie van de Huisartsenpost (HAP)…
Lees verderAls een bliksemschicht flitste de Tour de France Femmes door de regio. “In vijftig minuten legden ze de route in…
Lees verder
GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL Dordrecht