Beslissingen

BLOG: De kracht van beslissingen nemen

Een korte blog, dit keer niet over het Coronavirus. Daar wordt volgens mij al genoeg over geschreven. Ik wil in een paar blogs het hebben over ‘beslissingen’.
We lezen vaak genoeg over de fouten die wij als mensen maken. We vergeten iets, maken onder druk verkeerde keuzes en worden op allerlei wijzen beïnvloed. Aan de andere kant; wij als mensen zijn en blijven cruciaal in beslissingen, zeker ook tijdens crises. Wij doen ook heel veel goed. In dit blog gaat ik daar wat verder op in.

Hoe nemen we beslissingen?

Stel ik moet een nieuw huis kopen. Ik ga me dan verdiepen; in hypotheken, in soorten huizen, locatie, verbouwkosten of juist nieuwbouwkosten, enzovoorts. Door systematisch zaken af te lopen neem ik uiteindelijk een beslissing. Dat klinkt logisch en dat is het ook volgens mij. Echter dit gaat vaak niet op. Vaak hebben we niet zulke scherpe doelen en vaak hebben we meer te maken met tijdsdruk. Wij nemen dan beslissingen op basis van onze ervaring. Hoe meer ervaring je in een bepaald vakgebied hebt, hoe sneller je ook beslissingen neemt op basis van wat je weet. Je maakt een keuze, blijkt dat niet te werken of krijg je tegenstand, dan ga je naar de volgende optie. Wat we onbewust en vaak niet doen is het naast elkaar zetten van opties en dit tegen elkaar afwegen.

Het boeiende hiervan is dat het:

  • Ons in staat stelt om snel de keuzes te maken. Van het aandoen van je kleren voor de dag, het rijden naar het werk tot aan keuzes over opschaling of inzetstrategie bij een incident.
  • Het weergeeft dat we lang niet zo rationeel zijn als we denken. Het is goed om dat eens als uitgangspunt te nemen.
  • Hoe groter onze rugzak aan ervaring is, hoe beter we beslissingen kunnen nemen. Hier is ervaring niet het alleen zelf meemaken, maar ook het vergroten van je kennis. Op het moment dat je bijvoorbeeld filmpjes hebt gezien over een brand die verkeerd uitpakte of een crisisoverleg dat mis of heel erg goed ging, dan voeg je dit toe aan je ervaring.

Welke mechanismes zitten er achter onze beslissingen?

Gary Klein noemt vier mechanismes die in ons voordeel kunnen werken. Mits we snappen hoe het werkt uiteraard:

  1. Intuïtie
  2. Mentale Simulatie (het verloop van toekomstige gebeurtenissen voor je zien)
  3. Het gebruik van metaforen
  4. Het gebruik van ‘storytelling’

In volgende blogs wil ik hier verder op inzoomen. Hoe nemen wij nu beslissingen?
Mocht je alvast meer willen lezen hierover?

Bekijk hier de link naar het boek

Disclaimer

Dit blog is geschreven door Jos Bal (destijds Beleidsadviseur GHOR), omdat ik om ik het leuk vind om af en toe informatie te delen over risico-, crisismanagement en de GHOR. Bovendien vind ik dat we vanuit de Veiligheidsregio, als deskundige op het gebied van crisisbeheersing, onze kennis en ervaring zoveel mogelijk moeten delen. Overigens reflecteert deze blog mijn eigen visie en niet die van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid of de GHOR.

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging