Crisistafel

Alerimus oefent een grote calamiteit

Alerimus is één van de zorginstellingen in onze regio die samen werkt met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) in het project ‘Geen nood bij brand & Zorgcontinuïteit’ om de zorg van bewoners van locatie de Buitensluis bij incidenten te garanderen. Daarnaast richt deze samenwerking zich ook op een verbetering van de brandveiligheid.

Tijdens een traject van 26 weken werken alle partijen lang en extra intensief samen aan de veiligheid van de zorginstelling. Binnen dit tijdspad vinden een aantal activiteiten plaats, zoals:

  • een 0-meting;
  • volgen van e-learning;
  • een expeditie uitvoeren;
  • tabletop oefening en
  • een ontruimingsoefening.

Crisisteam AlerimusCrisistafel
Op 24 november jl. stond de tabletop oefening op het programma. Het crisisteam van Alerimus bestaande uit de zorgmanager, hoofd BHV, een verpleegkundige en de preventiemedewerker gingen enthousiast aan de slag met vertegenwoordigers van de Brandweer en de GHOR. Om de oefening interactief te maken, was gekozen voor een crisistafel. Een methode om plannen tot leven te laten komen en onderlinge samenwerking inzichtelijk te krijgen.

 
Rook van Gameren, preventiemedewerker bij Alerimus, was goed te spreken over de oefening: “Het team vond het een hele leerzame manier om op deze manier te kijken wat er allemaal gedaan en geregeld moet worden bij een eventuele calamiteit. Tijdens de oefening kwam er een duidelijk beeld wie er allemaal ter plaatse komen bij een grote calamiteit en wat voor werkzaamheden er gedaan worden door de hulpdiensten.”

Leerpunten
Een oefening levert altijd leerpunten op. Zo ook bij deze. Rook: “Onze organisatie kan uit deze oefening zeker leermomenten halen en gebruiken bij het verbeteren van ons bestaande calamiteiten- en zorgcontinuïteitsplan. Te denken valt aan de papieren cliëntendossiers waar we in geval van brand misschien niet meer bij kunnen, of werkt ons computersysteem nog wel bij een stroomuitval? Zijn zaken waar we mee aan de slag gaan.”

Ook de vertegenwoordigers van de Brandweer en GHOR waren content met het resultaat van de oefening. Anouk van Galen, adviseur Zorgcontinuïteit bij de GHOR geeft aan dat oefenen altijd bijdraagt aan een stuk kennisvergroting. “Het oefenen met mensen van verschillende onderdelen van de organisatie zorgt voor veel uitwisseling van informatie en legt ook knelpunten bloot die anders onbesproken gebleven zouden zijn”

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging