Bertina

Bertina: Niet lullen maar poetsen, een heerlijke mentaliteit vind ik dat

Bertina Marelis voelde zich als een vis in het water bij haar vorige werkgever, maar heeft totaal geen spijt van haar overstap naar onze Veiligheidsregio. Sinds 1 november is ze bij bureau Crisisbeheersing hoofd van de GHOR en Bevolkingszorg. Ze belicht haar werkdag en haar eerste indrukken. En haar favoriete vervoermiddel.

Voor haar entree was Bertina (45) maatschappelijk werker en vijftien jaar teammanager voor verschillende afdelingen van de gemeente Rotterdam. ‘Daar ging ik op een gegeven piket voor Bevolkingszorg doen’, licht ze toe. ‘Ik maakte verschillende inzetten mee en was betrokken bij de opvang van Oekraïners. Zo kwam ik in contact met Bevolkingszorg en de GHOR. De wereld daarachter vond ik gelijk interessant en inspirerend. En alle medewerkers staan altijd enthousiast klaar om de schouders eronder te zetten. Niet lullen maar poetsen, een heerlijke mentaliteit vind ik dat.’

Stoute schoenen

‘Ik heb me in Rotterdam altijd als een vis in het water gevoeld. Het was daarom best een stap, maar ik ben hartstikke blij dat ik die heb gezet. Ik hou van netwerksamenwerking en het bedienen van partners met sterke diensten en producten. En hier kan ik mijn hart voor de zorg kwijt. Dat maakt het bij elkaar gewoon heel erg leuk. Anderzijds is het best gecompliceerd. De Directeur Publieke Gezondheid is immers onze inhoudelijke opdrachtgever, maar we zijn onderdeel van de Veiligheidsregio. En bij Bevolkingszorg ligt deze verantwoordelijkheid bij de coördinerend gemeentesecretaris.
Daarnaast hebben we te maken met thema’s die regionaal spelen, maar ook aan landelijk beleid zijn gekoppeld. Tegelijkertijd is dat juist de uitdaging. Daar komt bij dat ik graag de vraag stel waarom we dingen doen zoals we ze doen en er geen genoegen mee neem dat het ‘nou eenmaal al jaren zo gaat’. Het is mooi dat Bevolkingszorg en de GHOR allebei duidelijk laten zien waar zij voor staan, wat hun toegevoegde waarde is in het coördineren en verbinden van zorgpartijen en dat ook gemeentelijke processen, structuren en samenwerking stevig staan.’
Werkdag van Bertina

‘Vast onderdeel van mijn agenda is dat we bij de GHOR en Bevolkingszorg enkele keren per week gezamenlijk als afdeling starten. Daarna vlieg ik uit naar uiteenlopende afspraken. Met onze medewerkers overleg ik graag wandelend. Daarnaast kijk ik onder meer mee bij cursussen en momenteel word ik opgeleid voor de piketfunctie van informatiemanager. Verder rijd ik graag paard, ben ik 23 jaar getrouwd en moeder van twee dochters.’ En haar favoriete vervoermiddel? ‘Momenteel pak ik lekker de auto. Maar als het te druk wordt op de weg pak ik graag de motor. Dit doe ik al jaren en ga dan door weer en wind op de motor, alleen niet als het kouder is dan zes graden onder nul.’ Een echte bikkel dus.

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging