Extra geld voor grotere vraag naar ambulances

De ambulancezorg krijgt er bijna 16 miljoen euro bij. Directe aanleiding is de brandbrief in mei van de Amsterdamse ambulanceregio over de toegenomen drukte en soms noodzakelijke patiëntenstops.

Minister Schippers heeft na de brandbrief laten onderzoeken of de problemen ook in andere regio’s spelen. Dat bleek het geval, al worden in de andere regio’s nooit patiënten geweigerd die mogelijk in levensgevaar zijn.

Oudere patiënten
Tussen 2012 en 2015 is de vraag naar spoedeisende ambulancezorg met bijna 20 procent toegenomen. Dat komt onder meer doordat er meer oudere patiënten zijn die ook meer mankeren, meer patiënten die eigenlijk bij de huisarts of huisartsenpost thuishoren, en onvoldoende verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in ouderzorg of psychiatrie.

Verder is een probleem dat ziekenhuizen veel patiënten die zijn uitbehandeld op de spoedeisende hulp, niet geplaatst krijgen in een instelling waar zij kunnen herstellen. Vanwege dit probleem verhoogde het kabinet onlangs het budget voor deze eerste opvang met 33 miljoen euro.

De betrokken instanties in de ambulanceregio’s, zoals ziekenhuizen, huisartsen en huisartsenposten en de ouderenzorg zullen de komende maanden onder toezicht van het Landelijk Netwerk Acute zorg bespreken hoe zij de problemen oplossen.

Regio ZHZ
De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid geeft op hun Facebook pagina het volgende aan: “Dit vinden we een goed en belangrijk signaal van de minister. Weliswaar moet het extra geld worden verdeeld over 25 ambulancediensten, maar het betekent dat er toch ook bij ons wat extra ruimte komt om de stijgende vraag het hoofd te kunnen bieden.”

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging