Waterveiligheid

Carlo en Karel vertellen over waterveiligheid

Waterveiligheid is binnen de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) een thema. Het eiland van Dordrecht is één van de gebieden in Nederland dat bedreigd wordt door hoogwater. Vandaar dat de gemeente Dordrecht en de VRZHZ nadrukkelijk bezig zijn met planvorming en voorbereiden op dit risico. Carlo Post, directeur VRZHZ, heeft hier o.a. in een NOS nieuwsuitzending (kijk hier) landelijke bekendheid aan gegeven.

Waterveiligheid GHOROp uitnodiging van GGD GHOR Nederland hebben de directeur Publieke Gezondheid, Karel van Hengel, en Carlo Post een gezamenlijke presentatie gegeven in het Programmacollege GHOR. Met als onderwerp waterveiligheid!

Water en Evacuatie
Carlo Post informeert het Programmacollege over het project ‘Water en Evacuatie’ van het Veiligheidsberaad vanuit zijn rol als projectleider. Het project is één van de onderwerpen op de strategische agenda van het Veiligheidsberaad. In de uitwerking van het project ‘Water en Evacuatie’ zijn diverse handreikingen gerealiseerd, zoals:

  • een impactanalyse,
  • handelingsperspectieven,
  • samenredzaamheid en
  • diverse informatiegidsen over informatie-uitwisseling.

In de presentatie zijn de diverse uitwerkingen aan bod gekomen. Maar is eveneens gekeken naar de toekomst: wat willen we bereiken als het gaat over water, evacuatie en veiligheid. Centraal staat de vraag wat het effect is van een overstroming en de impact op het dagelijks leven, zowel wat betreft het getroffen als het omliggende gebied.

Gevolgen gezondheidszorg
Karel van Hengel is in zijn presentatie verder ingegaan op de consequenties van een overstroming op de gezondheidszorg. “Als de dijken breken…” is een bekende tv-serie over de gevolgen van een dijkdoorbraak en waarin heel de randstad onder water loopt. Een ongekend groot probleem, een daadwerkelijk ramp. Wat zijn dan de gevolgen daarvan voor de gezondheidszorg in Nederland? Aan de hand van dit scenario neemt Karel de aanwezigen mee in vragen als:

  • zijn de zorginstellingen, de acute hulpdiensten voorbereid op een dergelijk scenario?
  • wat zijn de gezondheidskundige problemen waar we tegen aanlopen?

In deze presentatie geeft Karel geen antwoorden of oplossingen, maar een schets van de gevolgen. Karel geeft aan dat er een opgave ligt voor de individuele zorginstellingen en voor de keten in het geheel!

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging