Beloefening

Sectie GHOR belt tijdens oefening met zorginstellingen

Sectie GHORDe Sectie GHOR heeft in de maand maart weer druk geoefend. Dit keer waren de Hoofden Informatie (HIn’s) en de Operationeel Medewerkers Sectie GHOR (OMSG’s) aan de beurt. In totaal vonden er vier oefeningen plaats zodat iedere functionaris, uit de poule van vier, zijn of haar kunsten kon vertonen.

In kaart brengen en contact maken
Het doel van de oefeningen was tweeledig.

  • Enerzijds was dit het zo snel mogelijk in kaart brengen van de zorginstellingen in een effectgebied. Daarvoor hebben de functionarissen gebruik gemaakt van de systemen GHOR4all en LCMS. Hiermee werd de kennis van het gebruik van deze systemen weer even opgefrist.
  • Een tweede doel was het beoefenen van ‘contact met de zorginstellingen’ naar aanleiding van een incident. Daarbij ging het onder meer om kort en bondig de juiste en eenduidige informatie/advies te verstrekken en het stellen van de juiste vragen. Bij dit tweede deel is daadwerkelijk gebeld met crisiscoördinatoren (en soortgelijke functionarissen) van zorginstellingen uit de regio. Yulius, RIVAS, Albert Schweitzer ziekenhuis, Leger des Heils en Alerimus hebben hiervoor het tegenspel geboden.

Kettingbotsing met veel gevolgen
Het scenario voor de oefeningen betrof een vrachtwagen die achter op een file is ingereden en die daarmee een kleine kettingbotsing heeft veroorzaakt. De chauffeur van de vrachtwagen en een nog onbekend aantal inzittenden van voertuigen aan het einde van de file is daarbij gewond geraakt. Het eerste voertuig dat de vrachtwagen heeft geraakt, is een tankauto die beladen was met methylamine. Door het ongeluk is er een gat in de tank gekomen en stroomt de inhoud eruit, met alle gevolgen van dien…

Positief gevoel
Zowel de oefenstaf als de deelnemers kijken positief terug op de oefeningen. Vooral het oefenen met de systemen werd als nuttig ervaren. Datzelfde gold voor de telefonische advisering aan de zorginstellingen. Belangrijk leerpunt hierbij was om vooraf met elkaar te formuleren welke informatie je wilt delen en vast te stellen welke informatie je nodig hebt van een zorginstelling.

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging