Leden Sectie GHOR trainen ook in zomer door…

De zomerperiode, met wat minder volle agenda’s, is altijd een mooie tijd voor een training voor de leden van de sectie GHOR. Deze traditie is er nu al enkele jaren en die zetten we dit jaar dan ook voort.

Bij de zomertrainingen van dit jaar stond de inhoud centraal, evenals bestuurlijke advisering. Voor elke training waren twee teams van de sectie GHOR uitgenodigd, evenals een ODG (Operationeel Directeur GHOR). De teams kregen twee keer een inhoudelijke casus voorgelegd, met hierover diverse vragen. De eerste casus ging over een groot evenement in de regio, waar vele bezoekers extreme voedselvergiftiging hadden opgelopen. De tweede casus ging over een mogelijke overstroming van een dijk in de regio. Het was aan het team om steeds binnen een half uur antwoord te hebben op de vragen en eveneens een advies voor te bereiden aan de ODG, zodat hij in staat is de burgemeester/het Beleidsteam te adviseren. Ook de daadwerkelijke advisering van de ODG was onderdeel van de training. Dit was eveneens leerzaam voor de ODG, die zichzelf steeds vragen moest stellen als: heb ik voldoende aan dit advies? Voldoende feiten en argumenten? Welke bestuurlijke dilemma’s kan ik verwachten, ook naar aanleiding van het advies?

De training is twee maal uitgevoerd, aangezien we vier teams hebben. De reacties van de deelnemers waren positief. De bestuurlijke advisering vonden ze leerzaam. Met name ook de leden van de sectie GHOR die normaal gesproken niet rechtstreeks met de ODG afstemmen, vonden het interessant om dit een keer mee te maken. Het zorgde voor meer begrip voor de bestuurlijke context. Ook de focus puur op de inhoud en niet zo zeer op het proces, was leuk voor de variatie. Als begeleiders van de training vonden Sander en ik het goed om te zien hoe prettig de samenwerking binnen de teams verliep. Er werd steeds gezamenlijk naar een uitkomst toegewerkt. Hoewel deze uitkomsten niet elke keer exact gelijk waren, werd dit wel steeds goed beargumenteerd en leverde dit tijdens de trainingen soms leuke inhoudelijke discussies op tussen de teams.

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging