Jaaroverzicht 2016 GHOR ZHZ

Mede namens de medewerkers van het team GHOR biedt de Directeur Publieke Gezondheid u hierbij het jaaroverzicht 2016 van de GHOR Zuid-Holland Zuid aan.

In dit bericht leest u in het kort de highlights van 2016, in de bijlage vindt u een uitgebreidere weergave van alle GHOR werkzaamheden.

We spreken van een team GHOR in plaats van het Bureau GHOR doordat vanaf juni 2016 het Bureau is opgegaan in de nieuw opgerichte afdeling ‘Voorbereiding Rampen en Crises’ (VRC) binnen de Veiligheidsregio. De afdeling VRC richt zich op de multidisciplinaire, geneeskundige en bevolkingszorgprocessen zoals beschreven in de Wvr. Deze samenvoeging van specialismen heeft duidelijk een win-winsituatie voor ogen.
Neemt niet weg dat de wettelijke GHOR taak zo oplossingsgericht mogelijk uit gevoerd moet worden met het oog op de te bereiken maatschappelijke resultaten. Met daarbij de doelstelling te komen tot een duidelijk herkenbare GHOR en een goed gepositioneerde Directeur Publieke Gezondheid.

In mei van het afgelopen jaar vond een persoonlijke verschuiving plaats in de rol van DPG. Met het vertrek van Arie Wijten naar Rotterdam-Rijnmond heeft Karel van Hengel deze rol overgenomen. Als directeur van de Dienst Gezondheid & Jeugd staat hij ook als directeur Publieke Gezondheid aan het hoofd van de GHOR en van de opgeschaalde geneeskundige hulpverlening.
Een aantal gemeenten hebben in 2016 al kennis gemaakt met Van Hengel of één van zijn collega’s (die de functie van Operationeel Directeur GHOR vervullen) middels een bestuurlijke oefening. Vier burgemeesters en  de beleidsteams hebben geoefend met een scenario met geneeskundige aspecten en de inbreng van de ODG in de structuur.

Aan de herkenbaarheid van de GHOR is gewerkt door het lanceren van deze nieuwe website waar voor ketenpartners een veel dynamischer plek is gecreëerd om snel informatie en nieuws over zorg en vooral  opgeschaalde zorg te leveren en te delen.

Ondanks het bewogen jaar met veel wijzigingen was het best spannend of het kwaliteitszorgsysteem al solide genoeg was om opnieuw de gewenste dienstverlening te kunnen leveren. Wij kunnen u heel trots mededelen dat het team GHOR en de crisisorganisatie GHOR goed functioneert. Ook in 2016 werd het vereiste niveau behaald en gewaardeerd met hercertificering.

Via deze weg danken wij iedereen die in 2016 een bijdrage heeft geleverd om met elkaar de GHOR werkzaamheden uit te kunnen voeren. Ook in 2017 staan wij weer voor de volle 100% klaar om samen met onze ketenpartners de genees- en gezondheidskundige hulpverlening in de regio te organiseren.

Bekijk hier het jaaroverzicht 2016

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging