Geen bestuurlijke fusie voor Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas

De Autoriteit Consument en Markt heeft terecht toestemming geweigerd aan de voorgenomen bestuurlijke fusie tussen het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht e.o.) en Rivas Zorggroep/Beatrixziekenhuis (Gorinchem e.o.).

Zo luidt de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam in de beroepsprocedure die beide zorgorganisaties hadden aangespannen. Er komt onder de huidige omstandigheden dus geen fusie.

De twee partijen hebben al enkele jaren de wens om bestuurlijk één te worden. De Nederlandse Zorgautoriteit stemde in 2015 in met dit voornemen, maar de fusie werd tegengehouden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) die meende dat hierdoor te weinig keuzevrijheid voor patiënten zou overblijven. De zorgorganisaties vochten het besluit van de ACM aan. Vandaag deed de rechtbank uitspraak en stelde de ACM in het gelijk.

“We betreuren deze uitspraak”, zegt Peter van der Meer, voorzitter Raad van Bestuur Albert Schweitzer ziekenhuis. Kees Heijblom, lid Raad van Bestuur Rivas: “We zullen ons beraden hoe we binnen deze nieuwe werkelijkheid verder samen kunnen werken aan de kwaliteit, continuïteit en betaalbaarheid van zorg voor de inwoners van onze regio.”

De ambitie van het Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas blijft om elkaar te versterken om zo de beste en maximaal toegankelijke zorg te kunnen blijven bieden aan patiënten in de gezamenlijke verzorgingsgebieden.

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging