Brandpreventieweken thema ‘Hé doe de deur dicht!’

De maand oktober staat in het teken van de Brandpreventieweken. Er is een landelijke campagne gestart met als thema “Hé doe de deur dicht”.

Met deze campagne willen de brandweer en de brandwondenstichting  mensen adviseren om voor het slapen gaan de deuren in huis te sluiten. Bij een brand kan dit levens redden doordat de giftige rook zo net iets langer buiten de slaapkamer blijven.

Uit het onderzoeksrapport van de Brandweeracademie ‘Gebrand op inzicht’ zijn een aantal aandachtspunten naar voren gekomen. Naast het thema om altijd de deuren te sluiten wordt er ook aandacht besteed aan hoorbare rookmelders. Hiervoor zijn diverse middelen ontwikkeld. De deurhanger vraagt aandacht voor de rookverspreiding in de verblijfsruimte en tijdige alarmering van de daar aanwezige mensen.

Plaats hoorbare rookmelders!flyer-rmt-voor-site
In 70% van de woningen is een rookmelder geplaatst, maar slechts 45% van die rookmelders werkt. Van alle rookmelders is slechts 35% op de juiste plek geplaatst én werkt. Deze cijfers vragen om actie! Het is van het grootste belang dat rookmelders op de juiste wijze geplaatst zijn en ook hoorbaar zijn.

Doe de test!
Door Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting is een test ontwikkeld. Weet jij wat je moet doen als er brand uitbreekt in huis? Doe de test!

Gerelateerde artikelen

GHOR Zuid-Holland Zuid
Prof. Kohnstammlaan 10
3312 KL  Dordrecht

GHOR in beweging